Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Áspis vipera Vipera aspis életmódja

Áspis vipera Vipera aspis életmódja

Az Áspis vipera szeret napozni, de amennyiben napozóhelye túlságosan felmelegszik (az áspis vipera kb. 37 %-ot visel még el), félárnyékot keres magának, viszszahúzódik rejtekére, vagy portyázni indul. Ha útja nagy kiterjedésű, viszonylag hűvös, árnyékos részen vezet át, teste gyorsan kihűl. Ilyenkor igyekszik olyan napos helyet találni, ahol újra felmelegedhet. Hogy szomjukat csillapítsák, a viperáknak (főleg nyáron) gyakran már napfelkelte előtt elő kell jönniük, hogy harmatcseppeket keresgéljenek. Testük hőmérséklete ekkor még csak meg sem közelíti a számukra ideálisat, ezért lassan és esetlenül mozognak. A téli szállásról először a hímek másznak elő kora tavasszal, 10-14 nappal utánuk jönnek a nőstények. A nász ideje elsősorban a május. A nőstények szaporodási ciklusa pontosan nem ismert. de az áspis viperák elterjedési területük legnagyobb részén minden évben párzanak. Augusztusban vagy szeptemberben születik meg a 4-15 kis kígyó. Az áspis viperák gyakran szeptemberben vagy október elején ismét párosodnak, ezúttal rövidebb ideig.
Tápláléka: főként a kisemlősöket kedveli (különösen a mezei és erdei pockokat), ritkábban gyíkot vagy kisebb madarat eszik.
Egyéb: zsákmányát véletlenül vagy portyázás közben fedezi fel. Vadászat során a járatokat és hasadékokat is végigfürkészi. A marás után a vipera vár egy kis ideig, és csak azután indul el, hogy fejlett szaglása segítségével megtalálja áldozatát. A zsákmány elnyelését általában a fejnél kezdi. A hímek a párzási időben sokat kóborolnak, és közben nem vagy csak kivételesen táplálkoznak. A rendszeres időközönként lezajló vedlés előtt (amelyet a színek tompulása és a szem opálossá válása jelez) sem esznek az állatok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gabonasikló avagy Elaphe guttata

Ez a nem veszélyeztetett állat az USA szárazabb déli területeinek jellegzetes siklóféléje,és az európai erdei …

Hozzászólás