Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Áspis vipera Vipera aspis jellegzetességei

Áspis vipera Vipera aspis jellegzetességei

Jegyei: közepes termetű vipera, háromszögletű feje jól elválik a nyaktól, szeme sárga vagy barnás, pupillája függőlegesen metszett, orrcsúcsa enyhén felhajlik, pikkelyei ormósak, farka rövid. Alapszíne lehet világosszürke, szürkésbarna, sárgás, barna vagy téglavörös. Mintázata többnyire sötét, ferdén elcsúsztatott keresztfoltokból áll. Néha ezek zegzugos vagy hullámos hátszalaggá állnak össze, amely viszont szaggatott lehet, vagy itt-ott foltokra válhat szét. Oldalán kisebb-nagyobb, élénk vagy matt színű, sötét foltokat visel. A has színe a sárgásszürkétől a feketésig változhat: sötéten felhős vagy pettyes. A hímek színezete markánsabb, kontrasztosabb, kissé nagyobbak is a nőstényeknél. A testhossz 65-70 cm.
Elterjedése: Északkelet-Spanyolország. Franciaország (kivéve északnyugaton), Olaszország, Szicília, Elba, Montecristo, valamint Svájc és a Fekete-erdő déli része. Élőhelye: elsősorban a száraz, napos tájak. Gyakran cserjékkel benőtt töltéseken és köves lejtőkön fordul elő. Néhol kifejezetten nedves biotópokban él. A hegyekben 2500 m magasságig, helyenként 3000 m-ig található meg.
Életmódja: az áspis vipera már hajnalban kimászik rejtekéről, gyakran még hidegben. Keres egy jó napozóhelyet, ahol összetekeredik vagy csak hullámvonalban elfekszik. Akár 4’C-os léghőmérsékletnél is félórán belül képes testét 15 ‘C-ról a számára legkedvezőbb 29 `0-ra felhevíteni. Főként kora tavasszal, a téli pihenő után azonban órákig kell a napon feküdnie, mivel a levegő is csak lassan melegszik fel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közönséges bordásgyík Psammodromus algirus

Jellegzetességei: igen karcsú, apró fejű gyík, hát- és oldalpikkelyei erősen ormósak, farka nagyon hosszú. Háta …

Leave a Reply