Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az A- és a C vitamin és a rák

Az A- és a C vitamin és a rák

A kutatók úgy találták, hogy az A-vitaminban gazdag ételeket, olyanokat, mint a sötétzöld, leveles zöldségek, a sárgarépa és a sárgabarack, megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend csökkenti a rák kockázatát. Ezek a sötétzöld vagy narancssárga színű zöldségek, illetve gyümölcsök egy bétakarotin nevű növényi festékanyagot tartalmaznak, mely a szervezetben A-vitaminná alakul át.
Az A-vitamin és a rák megelőzése között elég régen, már 1920-ban, összefüggést találtak. Azóta alaposan tanulmányozták az A-vitamin és a hasonló vegyületek hatását a rák fejlődésére. Egészen a legutóbbi időkig a kutatás főleg arra irányult, hogy az A-vitaminnak a rák megelőzésében játszott szerepét kiderítsék, de mostanra a béta-karotin került az érdeklődés középpontjába. Mégpedig azért, mert igen erős a korreláció a béta-karotint tartalmazó ételek fogyasztása és a tüdő-, valamint gyomorrák alacsonyabb kockázata között. Számos felmérés összehasonlította a különféle rákos megbetegedések előfordulását és az A-vitamin vagy béta-karotin fogyasztását, melyek közül az egyik legszélesebb körű közel 250 000 ember étrendjét követte több mint tíz éven keresztül Japánban. E vizsgálat eredményei kimutatták, hogy a sok béta-karotint tartalmazó zöldségek rendszeres napi fogyasztása csökkenti a tüdő-, a vastagbél-, a gyomor, a prosztata és a méhnyakrák kockázatát.
A C-vitamin és a rák
Egy másik rákellenes vitamin a C-vitamin. Először is azok, akik C-vitaminban gazdag élelmiszereket, például narancs- és citromféléket fogyasztanak, kisebb valószínűséggel betegszenek meg gyomor- és torokrákban; másodszor a C-vitamin hatástalanítja a rákkeltő nitrózaminázokat. Ha a szervezetben nincs jelen elég C-vitamin, a nitrátok (melyek a cigarettában, füstölt húsokban és tartósított élelmiszerekben fordulnak elő) nitrózaminázokká alakulnak át. A C-vitamin jelenléte meggátolja a nitrózamináz-képződést, ezáltal csökkenti a rák kifejlődésének veszélyét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás