Bulimia nervosa

Manapság az az elterjedt nézet, hogy csak soványan lehet szép az ember. Így a kövérségtől szinte betegesen félünk. Így a kövérségtől való félelem lassan népbetegségé válik. Általában a serdülőkorban jön létre ez a testképzavar, ilyenkor a tinédzserek sebezhetők, sokszor csúfolják őket, ha nem éppen soványak, hanem akár egy pici felesleg is van rajtuk. Gyakran összefügg valami eseménnyel, például súlyos stresszállapot.
Titokban végrehajtott falásroham jellemzi a betegséget, ezután a betegnek lelkiismeret fordulása lesz, ezért meg akar szabadulni a bevitt tápláléktól. Így hashajtót alkalmaz, koplal, hánytatja magát, bármit bevet annak érdekében, hogy az étel ne maradjon benne. Gyakran a környezet se veszi észre évekig, hogy ez betegség, mert sokszor nincs változás a testsúlyban, csak hónapok, esetleg évek múlva következik be. Gyakran előfordul a beteg elmegy orvoshoz, de nem fedi fel a betegségét, legjellemzőbb tünet a fogzománc romlása, a gyomorpanaszok, nők esetén a menstruáció rendellenessége, esetleg megszűnése. Sokszor már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már nincs sehonnan kiút, amikor már eladja értékeit, csak hogy ételt tudjon venni, majd kihányja.
Néhány kivételtől eltekintve a bulimiás betegek teljesítményorientáltak, tökéletes eredményre törekszenek és ha ez nem sikerül, akkor negatív eredményként könyvelik el saját magukat. Önmaga vagy családja elvárásokat tesz elé, amik teljesíthetetlenek, így mivel sikertelen lesz, az evéshez fordul. Rossz szülő-gyermek kapcsolat is okozhatja ezt a betegséget, amikor a szülő nem tanítja meg a normális énkép felismerésére a gyermeket.
Kezelésként pszichológus és mivel gyakran együtt jár a depresszióval, így depresszió kezelésére szolgáló szerek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás