Kezdőlap / Étel és ital / Catering körkép – avagy milyen vendéglátási formák vannak

Catering körkép – avagy milyen vendéglátási formák vannak

Az olyan rendezvényen, ahol vendéglátás is van, különös figyelmet kell szentelni arra, hogy milyen ételeket, italokat, de legfőképpen milyen formában kínálunk vendégeinknek. Az étkezéssel kapcsolatos illemszabályokat pedig a vendégeknek is be kell tartani, nemcsak a házigazdáknak.

Sajtótájékoztató
Általában csak pogácsát, ásványvizet, üdítőitalokat, kávét szolgálnak fel, de akár hidegtálas svédasztal is elképzelhető, pezsgővel, borral.

Fogadás
Ha napközben tartunk fogadást, akkor félünnepélyes, ha este, akkor ünnepélyes alkalomnak számít, ezért a megfelelő öltözetre oda kell figyelni. Általában welcome drink-kel várják a vendégeket vagy italpultokat állítanak fel, ahonnan a pincérek szolgálnak fel. A kínálat általában a helyi nevezetesség vagy csak egyszerűen pezsgő. Az ételek többnyire hidegtálak, saláták, sajtok, gyümölcsök, desszertek, vagy meleg ételek közül olyan amit chafing-ben melegen tarthatók és apró darabos specialitások. Az étkezés megkezdésére a házigazda ad jelet, vagy kéri fel erre a jelenlévőket. A tálalásban természetesen a pincérek segítenek. Bő ételkínálatra nincs szükség.

Koktélparti
A koktélparti a fogadás szerényebb avagy egyszerűbb formája. Az italt szintén a pincérek kínálják, de a választék ezúttal tartalmasabb. Az ételválaszték egyszerű legyen. Hideg és/vagy meleg harapnivaló főként olyan amit akár állva egy kézzel is könnyedén elfogyaszthatunk, mint például a mostanában kedvelt tapas-ok vagy a fogpiszkálóra szúrt falatkák. Ezeket szintén pincérek hordják körbe tálcán.

Kerti összejövetel
Lehet bármilyen méretű vendéglátás, lányege, hogy a szabadban történik, feltéve ha az időjárás megengedi. Az étel- és italválaszték tág körű. Ha kerti partit tervezünk, ne felejtsünk el az esetleges rossz időre is gondolni vagy tűzzünk ki egy esőnapot.

Büfé vacsora
Más néven, ültetett álló fogadás. Kötetlen vendéglátás, ahol aperitifet szolgálnak fel érkezéskor, majd büféasztalról a vendégek maguk szednek – pincérek segítenek a kiszolgálásban – és szabadon bárhol helyet foglalhatnak a vendégek. A kínálatban többféle hideg és meleg étel is helyt kap, hogy mindenki kedvére választhasson. Az italt a pincérek az asztaloknál szolgálják fel.

Gálavacsora
A legexkluzívabb vendéglátási forma. Általában kerek díszesen dekorált asztaloknál vendégek előre ültetési lista alapján foglalnak helyet. A pincérek egyszerre kezdik meg a vendégeknek felszolgálni a tányérszervizes ételeket. Mindenki ugyanazt fogyasztja, a menüről előre tájékoztatják a vendégeket. Közben folyamatos italfelszolgálásról a pincérek gondoskodnak. Nem illik késni az ilyen fajta rendezvényekről. Hatalmas összehangolt munka szükséges a zökkenőmentes lebonyolításhoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ananász

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos évelő növény a broméliafélék, ananászfélék családjába tartozik. Levelei lándzsa alakúak, …

Leave a Reply