A folsavat először az élesztőből sikerült kivonni, ekkor fedezték fel vérszegénység elleni hatását. A folsav a B-komplex egyik tagja, kémiai elnevezése: pteroil-glutaminsav. A folsav érzékeny a hőre, a levegőre, a vízre és a lúgokra, ezért elővigyázatos főzési eljárásokat kell alkalmazni, hogy ételeinkben elegendő mennyiség maradjon ebből a vitaminból. Hiánya A …
Érdekel a cikk folytatása? »Multivitamin és fokozott hatású ásványi kiegészítő
Lehet, hogy valakinek csak egy jól kiegyensúlyozott multivitaminra és ásványi kiegészítőre van szüksége. De ugyanez az alapját is képezheti egy kúrának, mely során külön egyedi kiegészítőkkel is megfejelik az illető sajátos igényeihez igazodva. Az okosan kiválasztott multivitamin megfelelő arányban kiegyensúlyozott tápanyagokat tartalmaz, és az ideális döntést jelenti, hacsak az orvos …
Érdekel a cikk folytatása? »Folyékony, porított vagy aszalt fokhagymát?
A klinikai vizsgálatok során használt fokhagyma persze nem azonos azzal a fokhagymával, amit konyhai használatra vesz az ember, bár hatóanyaguk ugyanaz. A piacon vásárolt fokhagyma szagtalan, átható illata csak akkor szabadul fel, ha kettévágjuk vagy szétmorzsoljuk. A fokhagyma minden sejtjében, más elemek mellett, megtalálható egy aminosav, az alliin, és egy …
Érdekel a cikk folytatása? »A-vitamin a tökéletes látásért
Az elsőként felfedezett vitamin a látásban betöltött szerepe miatt a szem vitaminjaként ismert. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és mint ilyen a májban raktározódhat. Az ókori Egyiptomban a gyenge látásra gyógymódként nyers májat kellett enni. E tápanyag nélkülözhetetlen a szürkületben való látáshoz, hiánya farkasvakságot okozhat. A fejlődő országokban, ahol az …
Érdekel a cikk folytatása? »Mindennapi gondjaink: zsírkérdés
Zsírok szerepe az étrendben Napi energiafelvételünk negyven-hatvan százalékát étrendünk zsírokkal fedezi. A felmérésekből kiviláglik, hogy a kelleténél sokkal több koleszterint és telített zsírt fogyasztunk, melynek nagy része felesleges, hiszen szervezetünk más forrásokból képes koleszterint előállítani, és meg is teszi. Másrészt a szerkezeti zsírok létrehozásához szükségei esszenciális zsírokat a test nem …
Érdekel a cikk folytatása? »Béta-karotin
A béta-karotin az A-vitamin alapanyaga, ezért nem is ugyanaz a dolga, mint a vitaminé. A szervezetnek át kell alakítania A-vitaminná, mielőtt hasznát vehetné. A béta-karotin ennek ellenére hatékony pusztítója a szabad gyököknek, ezért fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiséget belőle. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a dohányosok és a sokat …
Érdekel a cikk folytatása? »„Egészséges emberek”
Mit is értünk pontosan azon, hogy „egészséges”? Ezt a szót túlságosan is gyakran használjuk a betegség hiányának meghatározására. Önnek nincs rákja vagy szívinfarktusa, egyetlen napot sem volt még táppénzen, tehát bizonyára egészséges. Ugyanakkor talán mégis mindig fáradt, kimerültnek érzi magát, egyik náthát a másik után kapja el, kedvetlen, és a …
Érdekel a cikk folytatása? »Az E vitamin
Ismerve az ezzel a vitaminnal kapcsolatban folytatott kutatások alaposságát, megdöbbentő, hogy csak 1991-ben közölték ajánlott napi adagját. Az alfa-tokoferol, hogy tudományosabb néven is bemutassuk az E-vitamint, egy nagy hatású tápanyag, és társaival együtt létfontosságú szerepe van az általános egészségmegőrzésben. Mint enzimektől független antioxidáns, az alfa-tokoferol nagyon hatékonyan védelmezi a szervezetet, …
Érdekel a cikk folytatása? »Megtalálni a tápanyagokat
Bizonyára Ön is hallotta már, hogy a test egy gépezetre hasonlít. Bizonyos értelemben találó a hasonlat, hiszen ahogy egy autónak szüksége van benzinre, olajra, vízre és rendszeres szervizelésre ahhoz, hogy jól működjön, testünk is táplálékot és vizet igényel hatékony működéséhez. Vegyük figyelembe azt is, hogy nem elég bármilyen üzemanyagot tankolni …
Érdekel a cikk folytatása? »Szépség és immunrendszer
Az elmúlt évtizedben a szakemberek elismerték a szabad gyökök szerepét az öregedési folyamatban. A baj akkor kezdődik, amikor a szervezet szabad gyököket felderítő képessége lelassul az olyan oxidációt serkentő tényezők hatására, mint a napfény, a stressz, a dohányfüst és bizonyos gyógyszerek (leginkább az antibiotikumok). Arról, hogy bőrünk sejtjei vesztésre állnak …
Érdekel a cikk folytatása? »