Béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin alapanyaga, ezért nem is ugyanaz a dolga, mint a vitaminé. A szervezetnek át kell alakítania A-vitaminná, mielőtt hasznát vehetné. A béta-karotin ennek ellenére hatékony pusztítója a szabad gyököknek, ezért fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiséget belőle.
A vizsgálatok arra utalnak, hogy a dohányosok és a sokat ivók béta-karotin szintje igen alacsony. A kutatások azt is feltárták, hogy egyes rákos betegek (vastagbél-, tüdő-, bőr és szájrák) az egészséges kontrollcsoportnál béta-karotinban szegényebb étrenden éltek betegségüket megelőzően. A béta-karotin tényleges rák elleni gyógyszerként való használatát ellenőrző teszteket még nem végezték el, de a bizonyítékok azt sugallják, hogy – lévén a szabad gyökök pusztítója – segíthet a rákos daganatok megelőzésében. Béta-karotint találhatunk a spenótban (parajban), sárgarépában, kelkáposztában, brokkoliban, az őszi- és a sárgabarackban – általában a zöld és narancssárga színű gyümölcsökben és zöldségekben.
Adagolás
Érdemes egy pillanatra megállni, még mielőtt az ember elkezdene kiadós mennyiségű, az ajánlott napi adagot bőven meghaladó antioxidáns tápanyagot fogyasztani. Az étrendbe beiktatott tápanyagok nemcsak erősíthetik, de gyengíthetik is az immunrendszert. Az A-, C- és E-vitaminok, az ásványi cink optimális (vagyis ajánlott) adagjának fogyasztása erősíti az ellenálló képességet a megfázásokkal és komolyabb fertőzésekkel szemben egyaránt, ugyanakkor a nagyobb adagok elnyomják az immunrendszert. Ez úgy történhet meg, hogy az immunrendszerbe nagyon sok visszacsatolás van beépítve, s ezek felismerik a szükségesnél magasabb adagokat. Következésképp a rendszer „visszafogja magát”, míg fel nem használja a megnövekedett tápanyagmennyiséget.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás