Az E vitamin

Ismerve az ezzel a vitaminnal kapcsolatban folytatott kutatások alaposságát, megdöbbentő, hogy csak 1991-ben közölték ajánlott napi adagját.
Az alfa-tokoferol, hogy tudományosabb néven is bemutassuk az E-vitamint, egy nagy hatású tápanyag, és társaival együtt létfontosságú szerepe van az általános egészségmegőrzésben. Mint enzimektől független antioxidáns, az alfa-tokoferol nagyon hatékonyan védelmezi a szervezetet, különösen a sejtfalakban található lipideket (melyeket a szabad gyökök igen könnyen oxidálnak).
Az E-vitamin hatásai közé tartozik, hogy csökkenti az izmok oxigénszükségletét, ezáltal növeli a munkaképességet. Mint antioxidánsnak megszámlálhatatlanul sok élettani feladata van. Stabilizálja és védi a sejthártyákat a szabad gyökök támadása ellen, védi a szemet, a bőrt, a májat, a mellet és a lábikra izomszöveteit, gátolja a (rákkal összefüggő) daganatnövekedést, óvja a tüdőt a (légszennyezés okozta) oxidációs károktól, őrzi és növeli a szervezet A-vitamintartalékait. Ezenkívül megakadályozza, hogy a peroxidok, szuperoxidok és más szabad gyökök elégessék a többszörösen telítetlen zsírsavakat.
Az E-vitamint más antioxidánsok segítik, többek között a C-vitamin és az ásványi szelén. Az E-vitamin mennyiségét vagy súlyban (milligrammokban) fejezik ki, vagy biológiai aktivitásban (nemzetközi egységekben, röv.: NE). Bár az E vitamin fogyasztására egyelőre nincs határozott ajánlás, az 1991-es COMA jelentés ad néhány útmutatót.
Az E-vitaminban gazdag ételek között szerepelnek az olajok, a búzacsíráé, a pórsáfrányé (Carthamus tinctorius), a napraforgóé, a szójababé, a diófélék, a magvak, a spárga (vagy csirág), a spenót, a vaj, a banán és az eper.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás