Kezdőlap / Egészség és fitness / A folsav és a DNS-szintézis

A folsav és a DNS-szintézis

A folsavat először az élesztőből sikerült kivonni, ekkor fedezték fel vérszegénység elleni hatását. A folsav a B-komplex egyik tagja, kémiai elnevezése: pteroil-glutaminsav.
A folsav érzékeny a hőre, a levegőre, a vízre és a lúgokra, ezért elővigyázatos főzési eljárásokat kell alkalmazni, hogy ételeinkben elegendő mennyiség maradjon ebből a vitaminból.

Hiánya
A folsavhiány kockázatának az alábbi csoportok vannak leginkább kitéve:
– Az idős korúak (akik általában szegényesebb étrenden
élnek, vagy emésztésük nem működik tökéletesen).
– Azok, akiknek bele felszívási zavarokkal küszködik
(leginkább olyan hasmenés esetén, amikor a széklet
emésztetlen zsírt tartalmaz).
– A terhes anyák (a fejlődő magzat meglehetősen igénybe
veszi az anya folsavtartalékait). – Az alkoholisták.
A gyorsan szaporodó szövetekre káros hatással van a folsav hiánya, így a bélnyálkahártya is társulhat. Újszülöttek és kisgyermekek esetében a növekedést is befolyásolhatja.
Terhes anyák esetében rendkívül ártalmas lehet a folsavhiány, mert kétségtelen összefüggésben áll egyes születési rendellenességekkel, különösen a nyitott gerincűséggel.
Az is elfogadott tény, hogy a folsav hiánya szellemi leépülést okoz.

Mi a hatása?
A folsavra sok egészséges élettani funkciónak szüksége van. Konkrétabban: szerepe van a DNS-szintézisben, ennélfogva sejtosztódásban is, valamint a metionin és a glicin nevű aminosavak anyagcseréjében.

A tápanyag-kiegészítés okai
Igen tanácsos folsav-kiegészítőket szedni fogamzás elótt és terhesség alatt, mivel az alacsony folsavfogyasztás szorosan összefügg a nyitott gerincűség néven ismert születési rendellenességgel.
A folsav-kiegészítést orvosi felügyelet mellett kell végezni felismert megaloblast-anaemia (a vérszegénység egyik formája) esetén, ugyanis a folsav elfedheti a B12-vitamin hiányát. A folsavat általában sikertelen B12-kezelés után írják fel.
Az alkoholistáknak is hasznos lehet a folsav-szupplementáció, mivel esetükben fokozott a hajlam e vitamin hiányára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás