Kezdőlap / Tag Archives: betegségek (page 6)

Tag Archives: betegségek

A halolaj gyógyító ereje

A halolajok alkalmazása reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetében láthatóan enyhítette a megdagadt és érzékeny ízületek okozta tüneteket, a reggeli merevséget és a fájdalmat. Hatása vélhetően a B4-leukotrin és az 1-interleukin nevű molekulák termelésének visszafogásán alapszik – ezek a vegyületek okozzák a reumás ízületi gyulladással együttjáró étvágytalanságot, és a porckorongok …

Érdekel a cikk folytatása? »

A halolaj és az egészség

A halakban az alábbi omega-3 zsírsavak találhatók: ekozapentánsav (EPA), dokozapentánsav (DHA) és dokozahexánsav (DHA). Az omega-3 zsírsavakról kiderült, hogy képesek csökkenteni egy másik zsírfajta, a trigliceridek, arányát a szervezetben. Ez utóbbi zsírok magas szintje meggátolja a szervezet vérröglebontó képességét, ezért egyike a szívinfarktus rizikófaktorainak. Az eszkimó történet ebben az összefüggésben …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bio vagy nem bio?

Ideális körülmények között egy tökéletes gyógyszer-molekulának bármiféle mellékhatás nélkül illenék kifejteni hatását. Ilyen tökéletes molekula persze nem létezik, de lehetőség szerint jobb a legkevésbé tökéletlent választani. Az orthomolekulák pedig kevésbé tökéletlenek, mint a xenobiotikumok. Ahogy azonban a vitaminterápiák kezdtek egyre népszerűbbek lenni, a tömegtájékoztatás azonnal hangot adott a xenobiotikumokat használó …

Érdekel a cikk folytatása? »

Folyékony, porított vagy aszalt fokhagymát?

A klinikai vizsgálatok során használt fokhagyma persze nem azonos azzal a fokhagymával, amit konyhai használatra vesz az ember, bár hatóanyaguk ugyanaz. A piacon vásárolt fokhagyma szagtalan, átható illata csak akkor szabadul fel, ha kettévágjuk vagy szétmorzsoljuk. A fokhagyma minden sejtjében, más elemek mellett, megtalálható egy aminosav, az alliin, és egy …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mindennapi gondjaink: zsírkérdés

Zsírok szerepe az étrendben Napi energiafelvételünk negyven-hatvan százalékát étrendünk zsírokkal fedezi. A felmérésekből kiviláglik, hogy a kelleténél sokkal több koleszterint és telített zsírt fogyasztunk, melynek nagy része felesleges, hiszen szervezetünk más forrásokból képes koleszterint előállítani, és meg is teszi. Másrészt a szerkezeti zsírok létrehozásához szükségei esszenciális zsírokat a test nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

Béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin alapanyaga, ezért nem is ugyanaz a dolga, mint a vitaminé. A szervezetnek át kell alakítania A-vitaminná, mielőtt hasznát vehetné. A béta-karotin ennek ellenére hatékony pusztítója a szabad gyököknek, ezért fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiséget belőle. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a dohányosok és a sokat …

Érdekel a cikk folytatása? »

„Egészséges emberek”

Mit is értünk pontosan azon, hogy „egészséges”? Ezt a szót túlságosan is gyakran használjuk a betegség hiányának meghatározására. Önnek nincs rákja vagy szívinfarktusa, egyetlen napot sem volt még táppénzen, tehát bizonyára egészséges. Ugyanakkor talán mégis mindig fáradt, kimerültnek érzi magát, egyik náthát a másik után kapja el, kedvetlen, és a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Szépség és immunrendszer

Az elmúlt évtizedben a szakemberek elismerték a szabad gyökök szerepét az öregedési folyamatban. A baj akkor kezdődik, amikor a szervezet szabad gyököket felderítő képessége lelassul az olyan oxidációt serkentő tényezők hatására, mint a napfény, a stressz, a dohányfüst és bizonyos gyógyszerek (leginkább az antibiotikumok). Arról, hogy bőrünk sejtjei vesztésre állnak …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Kávézás jó és rossz oldala

A kávéfogyasztás egy igen elterjedt szokás, mely főleg a felnőttekre jellemző, bár számos esetben már a középiskolai évek alatt megkezdődik a rendszeres kávézás. Jó és rossz hatásairól nap, mint nap hallhatunk, de a hatalmas információáradatban néha nehéz kiszűrni a valóságosat. Míg bizonyos emberek arról számolnak be, hogy roppant egészséges és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó fehérje-molekulájának- a hemoglobinnak- a mennyisége, illetve a vörösvérsejtek száma jóval a normális érték alá süllyed. A vérszegény beteg szövetei nem kapnak elegendő oxigént. A tünetek kezdetben enyhék: fáradtság, gyengeség, de súlyosabb esetben a letargia kifejezettebbé …

Érdekel a cikk folytatása? »