Kezdőlap / Egészség és fitness / A halolaj és az egészség

A halolaj és az egészség

A halakban az alábbi omega-3 zsírsavak találhatók: ekozapentánsav (EPA), dokozapentánsav (DHA) és dokozahexánsav (DHA). Az omega-3 zsírsavakról kiderült, hogy képesek csökkenteni egy másik zsírfajta, a trigliceridek, arányát a szervezetben. Ez utóbbi zsírok magas szintje meggátolja a szervezet vérröglebontó képességét, ezért egyike a szívinfarktus rizikófaktorainak.
Az eszkimó történet ebben az összefüggésben különösen tanulságos volt a kutatók számára. Az eszkimók, annak ellenére, hogy étrendjük koleszterinben gazdag fóka- és bálnazsírból áll, ritkán kapnak szívinfarktust. Amikor azonban az eszkimók Kanadába költöztek, és felvették ugyanazokat az étkezési szokásokat, mint a kanadaiak, a szívinfarktus gyakorisága közöttük is a kanadaiakéval egyező szintre emelkedett. Ekkor fedezték fel, hogy a döntő tényező az eszkimó étrendben szereplő magas omega-3-tartalom. Azóta számos tanulmány jelent meg, melyek érzékletesen kimutatták a halolajok hatását, nemcsak a szívbetegségekre, de az ízületi gyulladásokra, a magzati fejlődésre, és több bőrpanaszra is.
A halolajok bővelkednek többszörösen telítetlen zsírokban, mégpedig egy olyan családban (omega-3), amely különbözik a ligetszépeolajban találhatótól. Aktív hatóanyagukat ekozapentánsavnak (EPA) és dokozahexánsavnak (DHA) nevezik. A sejtfal szerkezetének kialakításához a szervezetnek EPA-ra van szüksége.
A halolajok részt vesznek a jótékony hatású prosztaglandinok termelésében is.
Egy Hollandiában lefolytatott húsz éven át tartó vizsgálat (1960-1980), melybe olyan középkorú férfiakat vontak be, akiknek nem volt szívkoszorúér, elmeszesedésük, kimutatta, hogy azok esetében, akik naponta legalább 33 g halat fogyasztottak, az infarktus okozta halandóság fele volt a kontrollcsoporténak. 1983-ban Bristolban végeztek tanulmányt annak kiderítésére, hogy azok, akiknek már volt infarktusuk, csökkenthetik-e a további veszélyt étrendjük megváltoztatásával. Az eredmények igazolták, hogy azok között a férfiak között, akik több zsíros halat fogyasztottak, huszonkilenc százalékkal volt alacsonyabb a halálozás, mint azok között, akik nem.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás