Kezdőlap / Tag Archives: betegségek (page 7)

Tag Archives: betegségek

Cukorbetegség gyermekkorban

Viszonylag gyakori betegség gyermekkorban. Kialakulásában az öröklött hajlam mellett egyéb tényezők (súlyos fertőzés, hormonhatás) is szerepet játszanak. Megjelenése 5-7 éves korban és serdülőkorban gyakoribb, mint a gyermekkor más szakaszaiban. A gyermekkori cukorbetegség oka nem azonos a felnőttkori, általában negyven éves kor felett kezdődő cukorbetegséggel. Tüneteik, lezajlásuk, és kezelésük is eltérő. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Premenstruációs feszültség, ekcéma, magas vérnyomás

Premenstruációs feszültség A ligetszépeolaj a menstruáció előtti feszültséggel kínlódó nőnek jelenti a legnagyobb áldást. A menstruációs ciklust szabályzó hormonokat különleges prosztaglandinok irányítják. Ezek termelésében nagyon sokat segít a megfelelő GLA-bevitel. A kísérletek arra utalnak, hogy a ciklus második két hetében szedett napi négy-nyolc, 500 g olajat tartalmazó kapszula drámai enyhülést …

Érdekel a cikk folytatása? »

Antibiotikumok és probiotikumok

Antibiotikumok A túl hosszú időn át szedett „széles skálájú” antibiotikumok (vagyis több együttesen alkalmazott antibiotikum) megölik a baktériumokat. Ez még a szervezetnek szükséges, hasznos baktériumokra is igaz – ezért ha antibiotikumokkal kezelünk egy egészségi problémát, gyakran egy másiknak leszünk okozói. A candida például lehet hosszan tartó antibiotikumkúra folyománya. Ezért például …

Érdekel a cikk folytatása? »

Candida albicans – élesztő szindróma

Mit értünk alatta? A candida a bőrt, a szájat és a vaginát fertőzi meg. Az élesztő szindróma a test egyéb részét támadja meg, cisztás gyulladással, pörsenésekkel, általános kedvetlenséggel, izomgyengeséggel és hosszú, rohamszerű kimerültséggel jár. A természetes élesztőgombák túlszaporodásából ered a baj. Antibiotikumok vagy szteroidok szedése hosszú időn át, szegényes étrend, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Szklerózis multiplex

Milyen betegség ez ? A szklerózis multiplex olyan betegség, ami az idegrendszer fehérállományát támadja meg. Ez a fehérállomány, melyet myelinnek is neveznek, védő, szigetelő hüvelyt hoz létre az agy belsejében és a gerincvelő külső rétegeiben található idegek körül. Ezek az idegek képezik a test „távíróhálózatát”, kötik össze az agyat az …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ekcéma és pikkelysömör

Mik ezek? Az ekcéma olyan bőrbetegség, melyre a gyulladás, az érzékenység és az elszarusodott bőrsejtek lepergése jellemző. Először a fertőzés jelentkezik, ez vezet később a bőrgyulladáshoz, a fokozott érzékenységhez, és a gennyel megtelő sebekhez, melyek elhegesednek. A pikkelysömör annyiban nagyon hasonlít az ekcémára, hogy ez is a bőr kóros elváltozásával …

Érdekel a cikk folytatása? »

Közönséges nátha kezelése vitaminokkal

A közönséges megfázás a legelterjedtebb vírus okozta fertőző betegség. Vírusa először az orrot és a torkot támadja meg, később továbbterjed a légcsőre és a hörgőkre. A fertőzés veszélyét fokozza a stressz, a kimerültség és az idült betegségek. Étrendi tényezők Minden olyan tápanyag nagy szerepet kap megelőzésében, mely segít jó karban …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ízületi gyulladás (arthritis)

Mit nevezünk így? Az ízületi gyulladás két legelterjedtebb változata a reumás, illetve a csont-ízületi gyulladás (osteoarthritis). A reumás ízületi gyulladás során az ínszalagok gyulladnak be. Noha a betegség bármelyik ízületet megtámadhatja, a kisebbek, – mint a kéz és a lábfej ízületei – fogékonyabbak. A csont-ízületi gyulladás a forgókban lévő porckorongok …

Érdekel a cikk folytatása? »

Alzheimer-kór

Az emlékezőképesség lassú, fokozatos, visszafordíthatatlan elvesztését jelenti. Mi okozza? Az agy középső területeiből eredő, és a szürkeállományba felnyúló idegeket rendellenes fehérjelerakódások összekuszálják. Ahogy ez a folyamat előrehalad, a sejtekhez oxigént és tápanyagot szállító erek degenerálódnak, és az idegsejtek elhalnak. Az elhalt idegek között csökken az ingerületet szállító kémiai anyagok (az …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az A- és a C vitamin és a rák

A kutatók úgy találták, hogy az A-vitaminban gazdag ételeket, olyanokat, mint a sötétzöld, leveles zöldségek, a sárgarépa és a sárgabarack, megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend csökkenti a rák kockázatát. Ezek a sötétzöld vagy narancssárga színű zöldségek, illetve gyümölcsök egy bétakarotin nevű növényi festékanyagot tartalmaznak, mely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Az …

Érdekel a cikk folytatása? »