Kezdőlap / Tag Archives: egészség (page 10)

Tag Archives: egészség

Niacin és a pellagra

Két egymással rokonságban lévő vegyületet is neveznek niacinnak: a nikotinsavat és a niacinamidot (nikotinamid). A niacin másik ismert neve a B3-vitamin, a pellagra nevű hiánybetegség megelőzője. A pellagra legelső gyógymódja az élesztő-, hús- és tejkúra volt, de egészen a legutóbbi ideig nem volt ismeretes, hogy ez a gyógymód hatását a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Jó tanácsok fogyókúrázóknak

Van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, ha hatékony ám mégsem romboló hatású fogyókúrába szeretnénk kezdeni. Ami a legfontosabb, nem szabad éhezni, különben biztos a kudarc. Elegendő folyadék bevitel szükséges. Legalább napi 2-3 liter szénsavmentes ásványvíz, gyógytea, frissen préselt gyümölcslé formájában. Fontos, még a testmozgás is. Nem kell naponta …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fogyni egyszerűen is lehet!

Fogyókúrás módszerekből talán annyi létezik ma már, mint égen a csillag. Van köztük hatásos és kevésbe az, de, hogy a sikeresen elért méret tartós legyen, soha sem állhatunk vissza a régi, fogyókúra előtti táplálkozásra. Ezt sajnos sokan elfelejtik. Azonban azt gondolta volna, hogy ha csupán 5-7 kiló feleslegünk van, itt-ott …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hidroterápia otthon – egyszerű és egészséges!

Manapság a hidroterápia szó igen népszerűvé vált, valószínűleg az emberek nagy része hallott már róla valamilyen formában. Gondoltad volna, hogy akár otthon is elvégezhető néhány hidroterápiás módszer? Azonban legelőször nézzük meg, mit is takar ez a kifejezés: A hidroterápia a vízzel kapcsolatos kezelési módszerek gyűjtőfogalma. Ezek a módszerek jótékony hatással …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hogyan lehet a testsúlyt megtartani?

Aki eredményesen túljutott már egy fogyókúrán, az a megmondhatója, hogy nem a lefogyás vagyis a kívánt testsúly elérése a nehéz, hanem azt követően a súly megtartása. Ha ugyanis visszatérünk a normális koszthoz, amelyik gazdag sóban, zsírban és cukorban (szénhidrátban) gyorsan visszavesszük a nehezen leadott kilókat, mert a só fokozott vízmennyiséget …

Érdekel a cikk folytatása? »

C-vitamin (aszkorbinsav)-alapvető vitaminforrásunk

A C-vitamint először Dr. Szent-Györgyi Albertnek sikerült elkülönítenie 1928-ban, ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott. A skorbut és a C-vitamin közti kapcsolatot már James Lind bizonyította 1768-ban. Az angol tengerészeket „citromosoknak” csúfolták a magukkal vitt citromok miatt. Ők ugyanis a citromlevet étrend-kiegészítőnek használták a skorbut megelőzésére. Az Egyesült Királyságban mintegy kilencmillióan …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bio-hozzáférhetőség

Ez a kifejezés az elfogyasztott tápanyagnak arra a részére utal, melyet szervezetünk felszív és hasznosít. Egy multivitamin-tabletta lenyelésének puszta ténye még nem jelenti azt, hogy az illető a tablettában lévő összes tápanyagmennyiség jótékony hatásait élvezni fogja. Ha a tápanyagokat nem a legmegfelelőbb arányban fogyasztjuk (más tápanyagokhoz képest), az emésztőcsatornából nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

A pantotenátsav és a mellékvese működése

A pantotenátsav neve a görög panthos („mindenhol „) szóból ered. Amint neve is mutatja, széles körben megtalálható minden állati és növényi szövetben. Először rizskorpából különítették el 1939-ben, és ekkor fedezték fel, hogy ez a vegyület szükséges a csirkék egy bőrgyulladásszerű betegségének megelőzésére. A pantotenátsav vízben oldódó vitamin, a B-komplex tagja. …

Érdekel a cikk folytatása? »

A reális célkitűzés fontossága a fogyókúrában

A reális célkitűzés a fogyókúrában igen fontos. Ha egészségi okokból indokolt a fogyókúra, az újabb állásfoglalások szerint jelentős elhízásnál – ellentétben a korábbi szemlélettel – manapság már nem kell törekedni a normális vagy ideális súly elérésére. A testsúly 10 százalékának csökkentése, körülbelül 10 kilogramm fogyás, ugyanis egyértelműen lényegesen kedvezően változtathatja …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miért van kevés vitaminbevitel?

Az ajánlott napi adagnál kevesebb mikrotápanyag-fogyasztás nagy gyakorisága, melyet több tényező eredményez, egyebek között a szegényes ételválaszték, a csökkent kalóriájú élelmiszerek fogyasztása és személyes, környezeti, valamint életviteli tényezők, olyan helyzetet teremtenek, ahol a multivitaminos étrendkiegészítés ésszerű és egyben jótékony hatású döntés. A szupplementáció biztosítja a valóban kielégítő tápanyagfogyasztást, és különösen …

Érdekel a cikk folytatása? »