Kezdőlap / Tag Archives: ekcéma

Tag Archives: ekcéma

Gyógyszerallargiák

Szerencsére ritka betegségről van szó, amit vagy maga a gyógyszer, vagy lebomlási terméke okoz. A gyógyszerallergiák igen sokrétű immunreakció talaján alakulhatnak ki, ami megnehezíti a betegség télismerését. Amikor nem észleljük a szokásos allergiás immunmechanizmust, nem könnyű elkülöníteni a valódi gyógyszerallergiát a gyógyszer által okozott mellékhatásról, a túladagolás okozta tünetektől és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az tengervíz hatása az atópiás ekcémára

Megfigyelhető, hogy az atópiás ekcémások egy részének jót tesz a napfény és különösen a tengervíz; sok esetben a beteg a tengerparti nyaralás során teljesen tünetmentessé válik. A tengervíz vegyi összetétele hasonlít a magzatvízéhez. Nem véletlen, hogy a tengerben sokáig úszkálgathatunk anélkül, hogy, felázna a bőrünk. Valószínű, hogy a különböző elemek …

Érdekel a cikk folytatása? »

Óvintézkedések az allergia és ekcéma ellen

Meleg, párás ágynemű alatt viszketés léphet fel, ezért éjszakára könnyű takaró és maximum 20 „C hőmérséklet javasolt. Ha a viszketés nagyon kellemetlen, akkor bevehetünk enyhe nyugtatót vagy altatót. A kisgyermek kezére aktív időszakban kesztyűt húzhatunk, de a cél itt is a viszketés megszüntetése legyen. Könnyű ételeket fogyasszunk, ne terheljük túl …

Érdekel a cikk folytatása? »

A kontakt ekcéma

A kontakt ekcéma – mint a neve is mutatja – kontaktus révén jön létre, jól azonosítható anyagok okozzák (króm, nikkel, kobalt, gumi, illatanyagok stb.). Ezt az eltérő kezelés miatt fontos tisztázni. Mivel igen korán kezdődő betegségről van szó, célszerű már a születés után megtennünk az óvintézkedéseket. Ha tudjuk, hogy gyermekünk …

Érdekel a cikk folytatása? »

Atópiás bőrgyulladás, ekcéma

Az atópiás – örökölt – ekcéma az egyik legtöbbet tanulmányozott betegség, talán azért is, mert az esetek nagy részében bonyolult immunológiai úton alakul ki. Nagyon kevés az igazán tiszta, klasszikus allergiás eredetű ekcéma. A betegség hátterében általában komplikált idegrendszeri, kötőszöveti és immunológiai rendellenesség áll. Akkor vagyunk könnyebb helyzetben, amikor sikerül …

Érdekel a cikk folytatása? »

Tápanyagallergia

Allergénjeik azonban általában nem hőstabilak, így a sütés-főzés csökkentheti allergiát okozó hatásukat. Gyakran – hasonlóan a sárgarépához – illóolajuk okoz nem allergiás úton bórviszketést és vörösséget. Az ételallergiás mindenesetre csak nagyon óvatosan használja a fűszereket, mert hatásuk provokálhatja a tüneteket. Figyeljen arra is, milyen fűszeres italokat, édességeket fogyaszt. Sőt, a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A burgonya a legjobb étel

A burgonyára igen kevés ember érzékeny, ezért ez a tápanyag allergiások diétájának egyik alapétele. A gabonafélék termése szintén ritka az allergia, nem szabad összetévesztenünk a búza által okozott gluténérzékenységgel. A glutén a búza egyik fehérje alkotórésze. Néhány betegnél olyan immunreakciót indít be a bélcsatornában, melynek következtében a táplálék felszívódásáért felelős …

Érdekel a cikk folytatása? »

Allergizáló tápanyagfehérjék

Újabban nagyon gyakran tapasztalunk allergiás reakciókat a mogyorófélékre, különösen az amerikai mogyoróra. Az ok feltehetően a széles körben elterjedt szokás: a televízió előtti nassolás. Ha vendégségbe megyünk, rögtön előkerül a sós mogyoró, a kesudió és egyéb magvak, így az arra érzékenyek könnyen hozzájutnak allergénforrásukhoz. Hasonlóan az egyéb tápanyagokhoz, a mogyorófélék …

Érdekel a cikk folytatása? »

A hal márpedig egészséges!

Néhány évtizede még inkább csak édesvízi halakat fogyaszthattunk, ma már sokféle tengeri hal húsához is hozzájuthatunk. A kutatók között éles vita folyik arról, hogy vajon az édesvízi halak és a tengeri halak ugyanazon allergénnel váltják-e ki a tüneteket. A vita nem eldöntött. Az egyik tábor szerint a halakban van egy …

Érdekel a cikk folytatása? »

A tyúktojás allergia

A tojásallergia általában hat hónapos kor után derül ki, mikor az anya megkezdi a tej pótlását különböző főzelékek feltétek formájában. Nagyon nehéz eldönteni, hogy a tojásfehérje vagy a sárgája okozza-e a panaszokat, noha, biokémiai értelemben véve eltérő fehérjékből állnak. Mégis elmondhatjuk, hogy leggyakrabban a tojásfehérjében található fehérjékre, az ovalbuminra, az …

Érdekel a cikk folytatása? »