A tápanyagok átalakítása energiává. Minden sejtfalban találhatók zsírok, melyek egyrészt a sejtmembrán sértetlenségének megőrzéséhez szükségesek, másrészt sok élettani folyamat is itt megy végbe. Egyszerűen fogalmazva: esszenciális zsírsavak hiánya esetén a szervezet kevésbé hatékonyan alakítja át energiává a tápanyagokat. Az ebből eredő energiahiány okozza a növekedési zavarokat és a szervezet működési …
Érdekel a cikk folytatása? »Hogy mondják vegánul a brassóit?
A brassói tipikusan húsétel – gondoljuk mi amatőrök. De a finomra pirított húst kihagyva is nagyon ízletes fogás lehet, ha használjuk a fantáziánkat. Na meg az alábbi gombás brassói receptjét. Hozzávalók 50 dkg gomba 40 dkg zöldborsó 1 konzerv kukorica 1 fej apróra vágott vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma pirospaprika só, …
Érdekel a cikk folytatása? »A béta-karotin és az A vitamin kapcsolata
A növényi forrásokból származó béta-karotint néha az A vitamin provitaminjának nevezik. Megtalálható a növényi ételekben, és lényegében két, végeinél egymáshoz kapcsolódó A-vitaminmolekula alkotja. Ez a tápanyag a sárga vagy narancssárga festékanyagban található meg, melyet sok gyümölcs és zöldség tartalmaz. Az emberi szervezet könnyeit átalakítja a béta-karotint A-vitaminná. Már 1830-ban elkülönítették …
Érdekel a cikk folytatása? »D-vitamin (kalciferol) és az angolkór
Ennek a fontos, zsírban oldódó vitaminnak két fő változata van – a D2-Vitamin és a D3-vitamin. A D3-vitamin (kolekalciferol) a bőrben lerakódott koleszterinből alakul ki a napfény hatására, és állati májakból sajtolt olajokban is megtalálható. A D2-vitamin (ergokalciferol) a vitamin vegetáriánus változata, mely az ergoszteron nevű elővitaminból keletkezik ibolyántúli fény …
Érdekel a cikk folytatása? »„Kiegyensúlyozott étrend”
Általános nézet szerint minden szükséges vitamint megkaphatunk, ha kiegyensúlyozott étrenden élünk. De milyen is a kiegyensúlyozott étrend? Valóban annyira egyszerű és kézenfekvő követni? A definíció szerint az a kiegyensúlyozott étrend, mely megfelelő arányban biztosítja a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot. Minden ételben más-más mennyiségű tápanyag található. A modern nyugati konyha …
Érdekel a cikk folytatása? »Szétválasztó diéta
A szétválasztó diéta, mint ahogy neve is mutatja, az élelmiszerfajták szétválasztásán alapul. Ezen kívül lényeges tényezővé válik a táplálék fogyasztásának ideje is. Az úgynevezett 90 napos diéta is ezen az elven működik. Ezzel magas súlyfelesleg mellett akár 20 kilogramm is leadható. Természetesen, ha valaki csak néhány kilótól szeretne megszabadulni, nem …
Érdekel a cikk folytatása? »Gomorgyűrű műtét után… Új élet!
A beavatkozás és az altatás miatt a műtét napján még nem tanácsos felkelni, a folyadék bevitelt infúzióval kell biztosítani, hiszen másnap reggel a nyeléspróba fogja megerősíteni a felhelyezés sikerét. Az első un. szűkítésre az 5-6 héten kerül sor, addig először csak folyadékot, később már pépes ételeket is lehet fogyasztani. Természetesen …
Érdekel a cikk folytatása? »Az étrend és az egészség kapcsolata
A tudósok felfigyeltek az összefüggésre az egészség és bizonyos fajta étrendek között. Például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia előkelő helyen szerepel a világranglistán a szívelégtelenségekből eredő elhalálozások számát tekintve. Az étrend mindkét országban nagymértékben finomított, és tele van feldolgozott, magas zsírtartalmú élelmiszerekkel, olyanokkal, mint a hamburgerek, sajtburgerek, hasábkrumplik, tejtermékek és …
Érdekel a cikk folytatása? »Kocogás a tévé előtt
Sokan azt mondják – valljuk be nem éppen reálisan -, hogy nincs idejük a sportoláshoz. Az ideális testsúly eléréséhez nem kell sok, csak egy kis akarat. Tűzzünk ki egy dátumot, ami legyen a mai! Gondoljuk végig a napi teendőinket és figyeljük meg, hogy mikor is szoktunk leülni a televízió elé …
Érdekel a cikk folytatása? »Fogamzás előtti táplálkozás
A kutatások azt mutatják, hogy mindaz, amit a fogamzás előtt eszik az ember, hatással lesz a születendő gyermekre is. Michael Crawford professzor tekintélyes mennyiségű vizsgálatot végzett a fogamzás előtti táplálkozás és annak a születendő gyermekre tett hatása terén. 1990-ben Hackneyben megalapították az Agykémiai és Emberi Táplálkozástani Intézetet, és az ott …
Érdekel a cikk folytatása? »