Csökkentett energiatartalmúak azok az élelmiszerek, melyek energiaértéke 30-50 százalékkal kevesebb a velük összehasonlítható élelmiszerekhez képest (például a diétás párizsi 7 százalékos zsírtartalommal). Energiaszegény élelmiszernek minősíthető az, amelynek egy adagja maximum 40 kalóriát szolgáltat (például Márka light italok; kevesebb, mint 20 kalória/ 100mililiter). Csökkentett zsírtartalmúnak pedig azt nevezik, melynek zsírtartalmát legalább …
Érdekel a cikk folytatása? »A samponban lévő tisztító-, és lágyítóanyagok
Tisztítószerek A tisztítószerek különböző kémiai anyagokból készült szintetikus szappanok. A samponokban tisztító tulajdonságaik miatt használják. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy emulgeálják az olajokat, így az öblítés során eltávolítják a fejbőrre és a hajra rakódott szennyeződéseket. A samponokban használt tisztítószerek nagy része erős és allergén hatású lehet. Ilyen tisztítószer a nátriumlauril-szulfát …
Érdekel a cikk folytatása? »A fordított Ramadán-böjt – Mikor együnk?
A fogyókúra alatt is naponta háromszor-hatszor, egyenletesen elosztva együnk. Vannak ettől eltérő vélemények és tapasztalatok is. Az 1995-ös Koppenhágai Európai Elhízás Kongresszuson tunéziai kutatók hívták fel a figyelmet a következőkre. Egy felmérés során meglepődve tapasztalták azt, hogy a vizsgált lakosság a Ramadán-böjt időszaka alatt nem fogyott, hanem átlagosan 2-3 kilogrammot …
Érdekel a cikk folytatása? »A szénhidrátok szerepe
A szénhidrátok nagyon fontos részei az étkezésünknek. Innen kapja a test az izomenergiát, de csak abban a formában, ahogyan azt az emésztési rendszer, az idegrendszer és az agy felhasználja. Ebből az anyagból a testnek megfelelő mennyiséget kell kapnia, a túl nagy mennyiség zavarokat okoz. Ezt a problémát, amely nehéznek tűnik, …
Érdekel a cikk folytatása? »Fogyni vagy nem fogyni
Manapság már számos fogyókúrás módszer létezik. A tablettáktól a csodagépeken keresztül egészen a különféle koplalásokig. Vannak közöttük drasztikusabb és már valóban hihetetlen kényelmet ígérő megoldások is. Természetesen az emberek szeretnének a lehető legrövidebb időn belül a legvékonyabbnak lenni, méghozzá mindezt úgy, hogy a kisujjukat ne kelljen, mozdítsák céljuk eléréséhez. Sajnos …
Érdekel a cikk folytatása? »A sampon hasznos alapanyagai
Tartósítók A tartósítók lehetővé teszik a hajápoló termékek hosszú eltarthatóságát (általában 3 év), mivel meggátolják annak megromlását. Természetüknél fogva megakadályozzák a mikrobák elszaporodását. Természetes tartósítók: a búzacsira, az E-vitamin-tartalmú olajok és a citromsav. A legismertebb szintetikus tartósítók, amelyek egyben potenciális allergének is, a parabenek, a quaternium-15, és az imidazolidinil-urea. Szilikonok …
Érdekel a cikk folytatása? »Éljünk egészségesebben, hús nélkül
A vegetáriánusok azt gondolják, hogy a vegetáriánus étrend egészségesebb választás, mint a hús alapú táplálkozás. A tudósok is megállapították, hogy a vegetáriánus étrendnek fontos egészségügyi előnyei vannak. A vegetáriánus életmódot folytatók között ritkábban fordul elő szívbetegség, keringési zavar, sőt a rák is kisebb arányban alakul ki, a főként növényekkel táplálkozó …
Érdekel a cikk folytatása? »A vegetáriánus étrend
Vitathatatlan tény, hogy a vegetarianizmus – ha elméleteit, szabályait helyesen és következetesen gyakorolják! – az egészségre csak pozitív, áldásos hatással van. Ez igaz mind az egyén, a család, mind a társadalom vonatkozásában. Természetesen a táplálkozás-tudomány egy igen bonyolult tudományág, mely napjainkban csak nagy odafigyeléssel és körültekintéssel alkalmazható helyesen. Oda kell …
Érdekel a cikk folytatása? »Mit nevezünk ballaszt anyagoknak?
Ballasztanyag; az élelmiszerekben található jelentős anyagmennyiség, amely a szervezetben abszolút nem leépíthető, így változatlanul áthalad az emésztő rendszerünkön. Másképpen kifejezve, megtöltik a gyomrunkat, de nem jelentenek kalóriát a szervezetnek, de hozzásegítik az emésztőrendszerben az értékes részek feldolgozását, és segítik ezek tovább jutását az emésztő szervezet más traktusába. A rostos koszt …
Érdekel a cikk folytatása? »Zsírszegény táplálkozás és gyümölcsfogyasztás
Az emberek a szükséges gyümölcs- és zöldségmennyiségnek töredékét sem fogyasztják el. Pedig a rostokban gazdag táplálkozás amellett, hogy nem hizlal és ideális kiegészítője a fogyókúrás étrendnek, még vitaminokkal is feltölti szervezetünket. Egy pohár valódi, édesítőszer és főként cukor nélkül készített gyümölcslé is fedezi gyümölcsszükségletünk egy részét. Az üzletekben kapható italok …
Érdekel a cikk folytatása? »