Kezdőlap / Divat-szépség / A samponban lévő tisztító-, és lágyítóanyagok

A samponban lévő tisztító-, és lágyítóanyagok

Tisztítószerek
A tisztítószerek különböző kémiai anyagokból készült szintetikus szappanok. A samponokban tisztító tulajdonságaik miatt használják. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy emulgeálják az olajokat, így az öblítés során eltávolítják a fejbőrre és a hajra rakódott szennyeződéseket. A samponokban használt tisztítószerek nagy része erős és allergén hatású lehet. Ilyen tisztítószer a nátriumlauril-szulfát és az NDELA (nitrosodiethanolamine), amelyeket a TEA, DEA vagy a MEA alkot. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala (FDA) szerint ezek mind rákkeltő anyagok. Egyes gyártók nagyon erős tisztítókat használnak, amelyekhez lágyító anyagokat adnak, hogy csökkentsék a termék pH-ját (a savas vagy a lúgos kémhatás mértékegysége). Közülük sok anyag nem is környezetbarát, tehát amikor vásárol, nézze meg az termékismertetőt!

Lágyítóanyagok
A lágyítószerek megakadályozzák a nedvesség elvesztését, éppen ezért lágyító, puhító hatással vannak a hajra, a fejbőrre és a bőrre. Kiválóak a száraz, igénybe vett és nehezen kezelhető haj ápolására. A növényi olajok minden formája természetes lágyítószer.
Szintetikus lágyítószerek az ásványi olajok (ezek rákot okozó anyagokat is tartalmazhatnak) és a szilikonok. A PEG-n tartalmú szintetikus anyagok tartalmazhatnak egy 1,4-dioxin nevű vegyületet, amely a gyártás rákot okozó mellékterméke. A zsírtartalmú alkoholok, mint a cetil és a cetearil, egyeseknél bizonyítottan ekcémát okozhatnak. Az észterek, mint a cetearil, az izopropil, a polietilén, a propilén és a sztearin alkoholok allergiát és bőrgyulladást válthatnak ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Leave a Reply