Kezdőlap / Divat-szépség / A sampon hasznos alapanyagai

A sampon hasznos alapanyagai

Tartósítók
A tartósítók lehetővé teszik a hajápoló termékek hosszú eltarthatóságát (általában 3 év), mivel meggátolják annak megromlását. Természetüknél fogva megakadályozzák a mikrobák elszaporodását. Természetes tartósítók: a búzacsira, az E-vitamin-tartalmú olajok és a citromsav. A legismertebb szintetikus tartósítók, amelyek egyben potenciális allergének is, a parabenek, a quaternium-15, és az imidazolidinil-urea.

Szilikonok
A szilikonok olyan komplex összetevők, amelyek természetüknél fogva lágyítanak és zsíroznak. A hajat ellenállóvá teszik a vízzel és a hőmérséklettel szemben, ezzel növelve annak rugalmasságát, védekező- és fényvisszaverő-képességét. Ezekkel a vegyületekkel a legjobb eredmény elérése érdekében takarékosan kell bánni, mert túlzott használatuk során lerakódást okozhatnak, és a hajat csapzottá tehetik.

Fehérjék
A fehérjék azáltal, hogy megkötik és kitöltik a hajszál belsejében a sérült részeket, lényegesen erősítik a hajszálakat. Fehérjéket leginkább a növényekből nyerhetünk. Ilyen a búza- és szójafehérje. (A tejprotein is kedvelt forrás.) Meglehetősen hatékonyak a szintetikus úton előállított fehérjék is. Hidrolizált formában olyan molekulanagyságú lehet, ami értékes a haj számára. Mai ismereteink szerint a szintetikus fehérjéknek nincsenek mérgező hatásai.

Fényvédők
A haj ugyanúgy ki van téve a Nap káros hatásainak, mint a bőr vagy a fejbőr, főleg napjainkban, amikor egyre nagyobb az ózonlyuk. A Nap nagyon hatékony energiaforrás, ami oxidálja a hajban található pigmenteket, és károsítja a hajszálakat. A fényvédők (pl. a benzofenon-4) valamennyire óvják a hajat ezektől a káros hatásoktól, és védelmet nyújtanak a fejbőr számára. Akinek vékonyodik a haja, vagy kopaszodik, érdemes a fejbőrre is fényvédőt használnia.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Leave a Reply