Régen folátként is emlegetett folsav vízben oldódó vitamin. A folsavnak nagyon fontos szerepe van a szervezetben. A folsav B-vitamin-csoport tagja, amely a szervezet létfontosságú vitaminjai foglalja magában. A folsav alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, különös tekintettel a DNS láncot felépítő molekulák előállítására. Kiemelten fontos a várandós édesanyáknál. Főleg …
Érdekel a cikk folytatása? »A ligetszépeolaj fantasztikus hatása
A ligetszépe az 1600-as években került Európába Virginiából, és hamarosan kedvelt dísznövényé vált. A füvészek ezzel egy időben kezdték felismerni gyógyhatásait. Ma már széles körű kutatási eredmények igazolják, milyen sokrétű, nyilvánvaló gyógyító hatása van a ligetszépe olajának. Miben rejlik mai tudásunk szerint ennek az igénytelen, sárga virágnak a gyógyhatása? A …
Érdekel a cikk folytatása? »Mi a méhpempő?
A méhpempő vegyelemzése arról árulkodik, hogy tömve van tápanyagokkal. Megtalálható benne a legtöbb B-vitamin fajta (thiamin, riboflavin, nikotinsav, biotin, inozit, folsav, piridoxin, kobalamin, pantoténsav), aminosavak (a fehérjék építőkövei), C-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, mangán, cink és kobalt, továbbá zsírsavak, különféle cukrok, hormonok és nukleotidok. A méhpempő összetételének fennmaradó …
Érdekel a cikk folytatása? »Mi van a mézben?
A méz az egyik legegészségesebb természetes édesítő szerünk, annyi hasznos anyagban bővelkedik, mint égen a csillag. A mézet már nagyon régóta használjuk édesítőszerként, 1747-ig ez volt az egyetlen anyag, amellyel édesíteni lehetett. 1747-ben aztán megkezdődött a cukorrépa termelés, de még ez sem szorította ki teljesen a mézet, köszönhetően zamatos ízének, …
Érdekel a cikk folytatása? »A K-vitamin szerepe a gyógyulásban
Számos étel nagyon jó K-vitamin forrás. A K-vitamin zsíroldékony vitamin, tehát akkor szívódik fel, ha zsírokkal társítva fogyasztjuk. Nagyon fontos, hogy elegendő legyen belőle a szervezetünkben, különösen például baleset után, lábadozás idején. A K-vitamin különösen fontos a szervezet felépüléséhez és öngyógyításához. Segít a véralvadásban, védi a szívet és szerepet játszik …
Érdekel a cikk folytatása? »A B-vitamin és a Tiamin kapcsolata
A B-vitaminok rokon jellegű, vízben oldódó tápanyagok egy csoportja. Ételeinkben együtt jelennek meg, ezért B-komplexnek is nevezik. Ide tartozik a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), a B3 (niacin), a B5 (pantotenátsav), a B6 (piridoxin), a biotin, a folsav és a B12 cianokobalamin. Ezek valódi vitaminok. Egy vegyületet akkor nevezünk valódi …
Érdekel a cikk folytatása? »A fokhagyma áldásos hatása
Az ókori egyiptomiak fáraóik mellé temették mindazt, amire a halott király lelkének szüksége lehet a túlvilágon. Következésképp a piramisokban a fáraóval együtt aranyat, szolgákat és egy-két feleséget is befalaztak a piramisokba. Ugyanígy a fokhagymát is. (No nem magát a hagymát – az nagyon könnyen elrothadt volna -, hanem fa és …
Érdekel a cikk folytatása? »A vitaminok fontossága
A B-vitaminok közül soknak létfontosságú szerepe van abban, hogy a sejtek képesek energiát felszabadítani, de stressz hatására gyorsan kiürülnek a szervezetből. Enyhe B vitaminhiány először az idegrendszerre van hatással, nyugtalanságot, ingerlékenységet és depressziót eredményez. Az ásványi anyagok annyiban társai a vitaminoknak, hogy katalizátorként működnek az emberi sejtekben, és messzemenő hatásuk …
Érdekel a cikk folytatása? »Nagy kincsünk az immunrendszer
Életerő A jól hangolt immunrendszer biztosítja, hogy több energiában részesülünk. Ha immunrendszerünk nem működik megfelelően, vagy túlterhelt, megkaparint néhány mikrotápanyagot, és így felborítja emésztőrendszerünk egyensúlyát. Ez azonban csak tetézi a bajt, és még fogékonyabbá válunk a betegségekre. Vagyis a helyes tápanyagfogyasztás a lehető legfontosabb életerőnk megőrzése érdekében. Csökkent ellenálló képesség …
Érdekel a cikk folytatása? »Miért fontos a D-vitamin?
Egyre több tanulmány igazolja, hogy a D-vitamin mennyire nélkülözhetetlen egészségünk szempontjából. Fontos az immunrendszer számára, csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a kalcium felszívódásához, csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. A lakosság igen nagy része azonban D-vitamin hiányban szenved. A D-vitamin valójában egy hormon, amit a test maga állít elő az élelmiszerekből és …
Érdekel a cikk folytatása? »