Kezdőlap / Tag Archives: vitaminok (page 7)

Tag Archives: vitaminok

A Biotin és az anyagcsere

Ez az a vegyület, melyet úgy fedeztek fel, hogy megóv a nyers tojásfehérje okozta mérgezéstől. Következésképp az is kiderült, hogy a tojásfehérjében található egy biotinmegkötő összetevő – ennek hatását semlegesíti az étrendbe vett biotin. Mi a hatása? Mint sok más B-vitamin, a biotin is a szénhidrátok és zsírok köztes anyagcseréjében …

Érdekel a cikk folytatása? »

Piridoxin és a fehérje kapcsolata

A piridoxin vagy B6-vitamin a vízben oldódó B-vitaminok csoportjának jól ismert tagja. A piridoxin mellett a B6-Vitaminnak két másik változata is létezik – a piridoxál és a piridoxamin. Rendszerint mindhárom forma megtalálható az állati és növényi táplálékokban, és egyforma hatású a vitamintartalmuk. A B6-vitamin meglehetősen jól ellenáll a hőnek, de …

Érdekel a cikk folytatása? »

B2, a szépségvitamin

A B2 vagy riboflavin a B-vitamin komplex csoport tagja. A riboflavin névből a ribóz a több vitaminban is megtalálható cukor neve, a flavin pedig sárgát jelent. A riboflavin sárgás-narancsos színű, kristályos szerkezetű, vízben oldódó vitamin. Bár lúgos oldatban elbomlik hő hatására, savas oldatban forralva ugyanez nem történik meg. Azonban érzékeny …

Érdekel a cikk folytatása? »

A folsav

Régen folátként is emlegetett folsav vízben oldódó vitamin. A folsavnak nagyon fontos szerepe van a szervezetben. A folsav B-vitamin-csoport tagja, amely a szervezet létfontosságú vitaminjai foglalja magában. A folsav alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, különös tekintettel a DNS láncot felépítő molekulák előállítására. Kiemelten fontos a várandós édesanyáknál. Főleg …

Érdekel a cikk folytatása? »

A ligetszépeolaj fantasztikus hatása

A ligetszépe az 1600-as években került Európába Virginiából, és hamarosan kedvelt dísznövényé vált. A füvészek ezzel egy időben kezdték felismerni gyógyhatásait. Ma már széles körű kutatási eredmények igazolják, milyen sokrétű, nyilvánvaló gyógyító hatása van a ligetszépe olajának. Miben rejlik mai tudásunk szerint ennek az igénytelen, sárga virágnak a gyógyhatása? A …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi a méhpempő?

A méhpempő vegyelemzése arról árulkodik, hogy tömve van tápanyagokkal. Megtalálható benne a legtöbb B-vitamin fajta (thiamin, riboflavin, nikotinsav, biotin, inozit, folsav, piridoxin, kobalamin, pantoténsav), aminosavak (a fehérjék építőkövei), C-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, mangán, cink és kobalt, továbbá zsírsavak, különféle cukrok, hormonok és nukleotidok. A méhpempő összetételének fennmaradó …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi van a mézben?

A méz az egyik legegészségesebb természetes édesítő szerünk, annyi hasznos anyagban bővelkedik, mint égen a csillag. A mézet már nagyon régóta használjuk édesítőszerként, 1747-ig ez volt az egyetlen anyag, amellyel édesíteni lehetett. 1747-ben aztán megkezdődött a cukorrépa termelés, de még ez sem szorította ki teljesen a mézet, köszönhetően zamatos ízének, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A K-vitamin szerepe a gyógyulásban

Számos étel nagyon jó K-vitamin forrás. A K-vitamin zsíroldékony vitamin, tehát akkor szívódik fel, ha zsírokkal társítva fogyasztjuk. Nagyon fontos, hogy elegendő legyen belőle a szervezetünkben, különösen például baleset után, lábadozás idején. A K-vitamin különösen fontos a szervezet felépüléséhez és öngyógyításához. Segít a véralvadásban, védi a szívet és szerepet játszik …

Érdekel a cikk folytatása? »

A B-vitamin és a Tiamin kapcsolata

A B-vitaminok rokon jellegű, vízben oldódó tápanyagok egy csoportja. Ételeinkben együtt jelennek meg, ezért B-komplexnek is nevezik. Ide tartozik a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), a B3 (niacin), a B5 (pantotenátsav), a B6 (piridoxin), a biotin, a folsav és a B12 cianokobalamin. Ezek valódi vitaminok. Egy vegyületet akkor nevezünk valódi …

Érdekel a cikk folytatása? »