Kezdőlap / Egészség és fitness / A ligetszépeolaj fantasztikus hatása

A ligetszépeolaj fantasztikus hatása

A ligetszépe az 1600-as években került Európába Virginiából, és hamarosan kedvelt dísznövényé vált. A füvészek ezzel egy időben kezdték felismerni gyógyhatásait. Ma már széles körű kutatási eredmények igazolják, milyen sokrétű, nyilvánvaló gyógyító hatása van a ligetszépe olajának.
Miben rejlik mai tudásunk szerint ennek az igénytelen, sárga virágnak a gyógyhatása? A válasz egyszerű: gammalinolénsavat tartalmaz.
A növény táplálkozástudományi titkának kulcsa a magvaiból nyert olaj. A legtöbb növényi olaj tartalmaz linolénsavat – az esszenciális zsírsavak egyikét -, így megszokott étrendünk nagyjából elegendő mennyiséget tartalmaz ebből a vegyületből. Ahhoz azonban, hogy a szervezet fel tudja használni ezt az esszenciális zsírsavat, előbb át kell alakítania E,-prosztaglandinná. Ez az átalakítás azonban tele van nehézségekkel, és könnyen megszakadhat. A koleszterin, a vírusok, a telített zsírsavak, az alkohol, a kelleténél kevesebb inzulin, a radioaktív sugárzás, és az öregedés vagy megakadályozzák, vagy nehezítik a linolénsav konverzióját.
Mivel a ligetszépeolaj GLA-tartalma rendkívül magas, jó eséllyel küzdi le a fenti gátló tényezőket. Egy ilyen étkezési GLA-forrás éppen ezért igen értékes, hiszen képes kikerülni a fenti akadályokat, és ellátni a szervezetet azzal az anyaggal, melyből könnyűszerrel létrehozható az E,-prosztaglandin.
Ellenben ha a testnek nem sikerül elegendő GLA-t termelnie, és az étrendből sem sikerül hozzájutnia, egyes szervek működése felborul. A ligetszépeolaj segíthet olyan panaszok esetében, mint a PMT, az ekcéma, a reumás ízületi gyulladás, elszabadult koleszterinszintek. A fenti lista természetesen közel sem teljes, és a legújabb kutatások arra utalnak, hogy e szer jó hatással lehet a hiperaktív gyerekek, valamint az – általában krónikus fáradtságként ismert – myalgikus agyvelőgyulladásban szenvedő betegek esetében is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás