Kezdőlap / Egészség és fitness / A Biotin és az anyagcsere

A Biotin és az anyagcsere

Ez az a vegyület, melyet úgy fedeztek fel, hogy megóv a nyers tojásfehérje okozta mérgezéstől. Következésképp az is kiderült, hogy a tojásfehérjében található egy biotinmegkötő összetevő – ennek hatását semlegesíti az étrendbe vett biotin.
Mi a hatása?
Mint sok más B-vitamin, a biotin is a szénhidrátok és zsírok köztes anyagcseréjében játszik szerepet. Központi jelentősége van a zsírtermelésben (lipogenesis), a zsírok és fehérjék szénhidráttá alakításában (glyconeogenesis) és az elágazó láncú aminosavak anyagcseréjében.
A hiányjelei
A biotinhiány önmagában ritkán fordul elő felnőttek esetében, kivéve azokat, akik nagy mennyiségű nyers tojást esznek. A tünetek apró pikkelyekkel járó bőrgyulladás és hajhullás formájában jelentkeznek. A kísérleti célból előidézett extrém biotinhiány kóros soványságot (anorexia), hányingert, depressziót és hallucinációkat okoz. Biotin beinjekciózásával az összes tünet visszafordítható.
Újszülöttek esetén gyakrabban előfordul biotinhiány, és faggyútúltengéssel járó bőrgyulladáshoz (seborrheás dermatitis), valamint hámlásos bőrpírhoz (hámlásos erythrodera vagy Leiner-kór) vezet.
A tápanyag-kiegészítés okai
A faggyú-túltermeléses bőrgyulladásban és a Leiner-kórban szenvedő gyermekek esetében a biotin gyors enyhülést hoz.
Néha a candida albicansban szenvedőknek is ajánlatos biotinkiegészítéssel élni, mert a biotin vélhetőleg megakadályozza, hogy a candida átalakulhasson a fertőző gomba formába.
Mennyire biztonságos?
A kisgyermekeknek egészen 40 mg-os adagokig adtak biotint mellékhatások nélkül, ezért tökéletesen biztonságos vitaminnak tekintik, még igen-igen nagy adagok esetén is.
Hatása más vegyületekkel együtt
Általánosan elfogadott, hogy a legtöbb célra legjobb együtt szedni a B-vitaminokat. Semmi kárt nem okoz azonban, ha valaki igény szerint kizárólag biotint szed.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás