Kezdőlap / Egészség és fitness / Piridoxin és a fehérje kapcsolata

Piridoxin és a fehérje kapcsolata

A piridoxin vagy B6-vitamin a vízben oldódó B-vitaminok csoportjának jól ismert tagja. A piridoxin mellett a B6-Vitaminnak két másik változata is létezik – a piridoxál és a piridoxamin. Rendszerint mindhárom forma megtalálható az állati és növényi táplálékokban, és egyforma hatású a vitamintartalmuk. A B6-vitamin meglehetősen jól ellenáll a hőnek, de vízben kilúgozódhat, és lúgok vagy ibolyántúli fény hatásának kitéve is elbomlik.
Mi a hatása?
A szervezet gyorsan átalakítja a B6-vitamint két koenzimmé, piridoxál-foszfáttá és piridoxamin-foszfáttá. Ezek a koenzimek alapvető szerepet játszanak a fehérjeanyagcserében, valamint az energiatermelésben, a zsír lebontásában, a központi idegrendszer működésében és a vörösvértestek termelésében.
Azoknak, akik különösen sok fehérjét esznek, értelemszerűen nő a B6-vitaminszükségletük is.
A hiányjelei
Amikor önkéntesek ételeikben B6 vitamint blokkoló szereket (antagonistákat) kaptak, faggyútúlképződés (seborrhoea) tüneteit mutatták (heges, töredezett, zsíros bőr) a szem, az orr és a száj környékén. Továbbá csökkent fehérvérsejt-számuk, és szervezetük képtelen volt a triptofánt nikotinsavvá konvertálni. Megfigyelték a vérszegénység (anaemia) egyik fajtájának jelentkezését is.
A tápanyag-kiegészítés okai
A legkülönfélébb csoportokba tartozó emberek hajlamosak a B6-vitamin hiányára, számukra hasznos lehet a kiegészítés. Ide tartoznak:
– Fogamzásgátló tablettát szedő vagy hormonkezelés alatt álló nők. (Sok fogamzásgátlót szedő nő hasznos kiegészítőnek találta a B6-vitamint, mert segített enyhíteni a tabletták szedésével néha együttjáró depressziót.)
– Terhes nők. – Alkoholisták. – Dohányosok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás