Kezdőlap / Egészség és fitness / A Cink és a Jód nélkülözhetetlen elemei

A Cink és a Jód nélkülözhetetlen elemei

A Cink
A felnőtt ember testének cinktartalma megközelítőleg 23 g, és legnagyobb töménységben az izmokban, a májban, a vesében és a szemben található. A férfiak esetében nagy mennyiségben jelen van még a prosztatában és a spermában. A cink több mint nyolcvan enzim alkotóeleme, és minden más nyomelemnél több enzimrekcióban részt vesz.
A cink és a pattanások. A serdülőkorban a megnövekedett hormontermelés következtében megnövekszik a cinkszükséglet is. A cink szupplementációról kimutatták, hogy egyes pattanások esetén ugyanolyan hatásos, mint a tetraciklin, de néha 12 hétnek is el kell telnie a kiegészítés elkezdésétől, mire igazán jó eredmények mutatkoznak. A cink és a reumás ízületi gyulladás. A cinkkiegészítés jótékony hatású lehet a duzzadt, fájdalmas ízületi gyulladásra is. Ennek valószínűleg a cink és az esszenciális zsírsavak anyagcseréje közti kölcsönös összefüggés lehet az oka.
A cink és terhesség. A magzat igényei miatt a terhes kismamák cinkstátusza is gyanús lehet. Az orvos jóváhagyása esetén hasznos lehet a kiegészítés, vassal és folsavval együtt.
A cink és a vegetáriánusok. A vegetáriánus étrendből a cinkszükséglet rendszerint nehezebben fedezhető, mivel a rostos növényi táplálékokban található fitáz megköti a cinket, ezáltal a szervezet számára hozzáférhetetlenné teszi. Ezért tanácsos, hogy a vegetáriánusok szedjenek cinkkiegészítőt, akár önmagában, akár valamilyen multikészítmény részeként.
A Jód
A jód a pajzsmirigyhormon és a jodoformhormon részét alkotja, melyek az anyagcsere sebességének biztosításáért, a sejtanyagcseréért és a kötőszövet épségéért felelősek.
A növényi táplálékok jódtartalmáról nem lehetséges pontos képet adni, mivel az függ a talajtól, melyben a szóban forgó növény termett. Mindenesetre, nyers közelítésként, zöldségekben és gabonákban maximum 10 µg/100 g jóddal számolhatunk. A-legtöbb húsra ugyanez áll.
A hal gazdag jódforrás (µg/100 g-ban kifejezett értékekben); tőkehal 659, keszeg 65-361, hering 21-27. A leggazdagabb jódforrás a tengeri moszat, akár 5000 mg-ot vagy még többet is tartalmazhat 100 g-onként.
A moszat formájában fogyasztott jód serkentheti az enyhén alulműködő pajzsmirigyet, de ez nem ér fel az orvosi kezeléssel. Inkább szokás a jódot bevenni a multikészítményekbe kis mennyiségben, hogy így minden egészséges személy használhassa.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás