Kezdőlap / Egészség és fitness / Csont és izom kapcsolata

Csont és izom kapcsolata

A felhőkarcolót acéltartók és betonoszlopok támasztják alá, az óriásgépek szárnyát keresztmerevítések erősítik; épp így az emberi testnek is egy belső váz ad tartást: a csontváz. Az emberi csontváz 206 különálló csontból áll, ezeket különféle ízületek kapcsolják össze egymással. Az egyes csontok méretét és alakját anatómiai szerepük határozza meg. A csontok mérettartományának egyik végén a nagy és erős combcsontot találjuk a maga 50 centiméteres hosszával, a másikon pedig a legkisebb hallócsontot, a bolhányi (2.6 mm) kengyelt.
Csontjainkhoz 500 izom, úgynevezett vázizom csatlakozik. Az izmok elvékonyodó, kötélszerű függelékekkel, az inakkal tapadnak a csontokon. Mozgáskor a megfelelő izmok összehúzódnak, és ezzel a hozzájuk tartozó csontot is elmozdítják addigi helyzetükből. Az izmok és a csontok alkotják az emberi szervezet legnagyobb tömegű szervrendszerét, a váz- és izomrendszert. A csontvázat a csontokat összekötő ízületek teszik hajlékonnyá. Egyes csontösszeköttetésekben a szomszédos csontok – kanyargós varrat mentén – szilárdan összeforrnak olyannyira, hogy egyetlen nagy csontnak látszanak. Így például a nagyméretű páros medencecsont három-három csontot foglal magába: fent a csípőcsont, az alsó, elülső részen a szeméremcsont, és a hátsó fertályon az ülőcsont. Csecsemő- és gyermekkorban ezek a csontok még kissé elmozdulhatnak egymáshoz képest,de felnőttkorra teljesen összecsontosodnak.
A csontösszeköttetések másik fő típusa, az ízület mozgékony, de hogy milyen mértékben, az változó. Testünk legnagyobb ízülete, a térdízület például úgy működik, mint egy csuklópánt: hátrahajlíthatóvá teszi az alsó lábszárat, de előre- vagy oldalra hajlíthatóvá már nem. Éppily csuklóízületként működik a sokkal kisebb ujjízületek is. A comb- és a medencecsont találkozásánál lévő csípőízület viszont úgynevezett gömbízület, vagy szabad ízület: a combcsont gömbölyded ízületi felszíne a csípőcsont csésze alakú ízületi vápájába illeszkedik. Ez a felépítés igen mozgékonnyá: előre, hátra és oldalirányba is mozgathatóvá teszi ezt az ízületet. Hasonlóan ízesül a kar is a vállhoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply