Kezdőlap / Cukorbetegség / Cukorbetegek étkezése 2. rész

Cukorbetegek étkezése 2. rész

Egy cukorbeteg részére nagyon fontos, hogy ismerje az elfogyasztott étel szénhidrát tartalmát. Az ismert ételek között pedig érdemesebb minél nagyobb számban azokat választania, amelyek alacsony szénhidrát és energiatartalommal rendelkeznek. Ilyenek például a sok növényi rostot tartalmazó zöldféleség félék (amelyek szinte mérték nélkül fogyaszthatók), a brokkoli, paradicsom, karfiol, uborka, sóska, zöldpaprika, fejes saláta, káposzta, retek, hagyma, karalábé stb. Amiket az étkezések során érdemesebb elkerülni, azok a gyors vércukor emelkedést kiváltó ételek. Érdemes még azt is tudni, hogy ébredés után alacsonyabb a szervezet inzulin érzékenysége, ezért ugyan az a fajtájú és mennyiségű táplálék, jobban megemeli a vércukor szintet, mintha mondjuk ebédre fogyasztanánk. Ebből adódik, hogy reggelire érdemesebb kisebb szénhidrát tartalmú ételt fogyasztani.

A napi szénhidrát fogyasztás során fontos a becslés, meg kell becsülni a testsúly, napi tevékenység (fizikai aktivitás) és az életkor alapján, hogy mekkora szénhidrát mennyiségre van szüksége a szervezetnek. A rossz becslés sok egészségügyi problémát okozhat, de egy megfelelő, alacsony szénhidrát tartalmú diétával, csökkenthető a testsúly, amely az időskorban megjelenő 2-es típusú, túlsúlyos cukorbetegeknél jelenthet megoldást. Ehhez a fogyókúrához a napi 7-szeri étkezéssel szemben, inkább a napi 5-szöri étkezés javasolt, az energia-bevitel csökkentésével (korlátozásával). Miután sikerült a testsúlyt lecsökkenteni az optimális mértékre, vissza lehet állni a napi 7-szeri étkezésekre és akár a szénhidrát bevitelre is, de az étel mennyisége természetesen már nem lehet annyi, mint korábban volt. Az ételmegoszlásban, ha a napi ételmennyiséget 100%-nak vesszük, akkor 50% szénhidrát, 30% zsír és 20% fehérje lenne az ideális.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás