Kezdőlap / Cukorbetegség / Cukorbetegek étkezése 3. rész

Cukorbetegek étkezése 3. rész

Egy tévhitet szeretnék eloszlatni, nem lehet a fehérjét korlátlanul fogyasztani egy cukorbetegnek. A régen használatos elv, hogy a cukorbeteg ehet húst hússal, már régen idejét múlt álláspont. A sok fehérjebevitel nagy energia-bevitelt és látens zsírbevitelt okoz, és akár a vesekárosodást is fokozhatja. A fehérjebevitel felének érdemes növényi eredetűnek lennie és nem állatinak. A cukorbetegeknek érdemes teljesen eltörölni az étkezésükből az állati eredetű zsiradékok fogyasztását. A növényi eredetű zsiradékokat nyugodtan fogyaszthatják a cukorbetegek, de nem szabad elfelejteni, hogy hiába energiaszegény „light” egy margarin, a kalóriatartalmuk igen magas.

Szeszes italoknál is fontos figyelembe venni, hogy magas a kalória tartalmuk, ezért a cukros (édes) szeszes italokat, ajánlatos alapból kizárni a fogyasztási körből, egy cukorbeteg embernek, mert jelentős hízást okozhatnak. Vörös és fehér borok közül a száraz fajták ajánlottak illetve a tömények, de csak 1 pohár, ami bor esetén 2 dl, tömény esetén 0,1-0,2 dl-nek felel meg. A szeszes itallal csínján kell bánnia a cukorbetegeknek, mivel hirtelen bekövetkező vércukorszint esést tudnak okozni, mert a máj cukorral kapcsolatos funkcióit korlátozza az alkohol. Az ásványvizek korlátlanul fogyaszthatók, még az ízesítettek is, mivel cukrot többnyire nem, csak édesítőszereket és ízesítőket tartalmaznak. A kávé és a teafogyasztás a cukorízesítés miatt odafigyelendő, de a napi 1-2 csésze teljes nyugalommal fogyasztható, ha nincs olyan betegség, ami ezt befolyásolná.

Az édesítőszerekkel (szacharin, ciklamát) készült üdítőket, a cukorbetegek nyugodtan ihatják. Rostos gyümölcslevek esetén a diétásakat lehet fogyasztani, de nem szabad elfelejteni, hogy kb. 5% a szénhidrát tartalmuk. A diabetikus (fruktózt, szorbitot tartalmazó) termékek esetén a jelentős kalóriatartalmat figyelembe kell venni az étkezések során. Ezek a termékek, lehet, hogy kisebb vércukorszint emelkedést okoznak, mint a szőlőcukrot tartalmazó ételek, de hosszabb ideig tart a vércukor szint felívelése.

A cukorbetegek, ha a fentieket szem előtt tartják, ugyanolyan tartalmasan tudnak étkezni, mint bármelyik ember!
Jó étvágyat! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Leave a Reply