Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Diéta cukorbetegek számára

Diéta cukorbetegek számára

Az elhízás a cukorbetegeket is érinti, ám az ő egyébként is meghatározott, szigorú étrendjébe még nehezebb beilleszteni a diétás étrendet. De ennek sikerességével a cukorbetegség szövődményeinek kockázata, illetve azok mértéke jelentősen csökkenthető.
Elsődlegesen azt kell szem előtt tartani, hogy a diabetikus termékek nem mindegyike olyan, ami nem is hizlal. A cukorbetegeknek készült termékek ugyanis cukor helyett édesítőszereket tartalmaznak, vagy gyümölcscukrot, és növényi zsiradékot is, így összességében kalória tartalma magasabb lehet, min egy nem diabetikus terméké. Ezért azok a cukorbetegek, akik fogyni szeretnének/fogyniuk kell inkább az úgynevezett „light” termékeket fogyasszák, ezeknek ugyanis csökkentett a cukor és zsírtartalma is, sőt cukor helyett már édesítőszert használnak ezeknél a termékeknél.
A cukorbetegek számára is a normális ütemű, szervezetet nem terhelő heti 0,5-1 kg fogyás javasolt (persze nagyobb túlsúly esetén ez lehet több). Szigorúan tilos alkalmazni a manapság nagy népszerűségnek örvendő csodadiétákat: a 90 napos diétát, vagy az Atkins-módszert.
Az étrendből mindenképpen mellőzni kell a panírozott ételeket (még az így készült zöldségeket is), rizst, tésztát, olajban sült burgonyát, és ahogy a fentiekben szerepelt azokat a diabetikus ételeket, amelyek nem „light” módon készültek. Folyadéknál szintén kerüljön előtérbe a „light” gyümölcslé (persze a friss gyümölcs még jobb). A cukorbetegséggel küzdők fogyasszanak nyugodtan friss salátákat, párolt zöldségeket, zöldségleveket, főzelékeket (joghurt habarással). Tejtermékeknél maradjanak az alacsonyabb zsírtartamú és cukor nélküli termékeknél, diabetikus vagy graham kenyeret fogyasszanak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás