Kezdőlap / Egészség és fitness / Divat, vagy egészségmegőrzés a kondizás?

Divat, vagy egészségmegőrzés a kondizás?

Néhány éve szinte kizárólag az ifjú korosztály látogatta az edzőtermeket. Mostanában viszont egyre több középkorú, sőt annál is idősebb ember „gyötri magát” a gépeken. Nem divatból, hanem egészségük tudatos megőrzése végett.
Egyre többen keresnek fel bennünket azért, hogy rendszeres edzéssel, mozgással próbálják meg ellensúlyozni a mozgásszegény életmód káros következményeit.
Sokan – főként a „20 már elmúlt” korosztályhoz tartozók –, egészségügyi okokból kezdenek edzeni. Többnyire az orvos ajánlja számukra a rendszeres tornát, hiszen az időseknél mértéktartó, s szakember felügyeletével végzett, rendszeres mozgás csökkenti az osteoporózis és a csonttörés kockázatát, a mindennapi sérülésveszélyt.
Tapasztalatok is igazolják, hogy az edzéseknek jó hatása van például a magas vérnyomásban szenvedők állapotára. Esetükben ugyanis a számukra összeállított, rendszeres edzésprogrammal néhány hónap alatt jelentősen csökkenteni lehet mind a systolés, mind a dyastolés vérnyomást. A heti két-három alkalommal végzett torna hatására mérsékelődik a vér magas koleszterin és triglicerid szintje is. A II. típusú cukorbetegség és a szívbetegségek, a keringési betegségek megelőzésének pedig egyik fontos eszköze a rendszeres mozgás.
Nagyon fontos, hogy mielőtt bárki egészségügyi okokból rászánja magát az edzőterem látogatására, konzultáljon az orvossal: a háziorvosával, a belgyógyásszal, ha pedig indokolt, az ortopéd, a reumatológus, vagy a kardiológus szakorvossal is. S csakis az ő tanácsaik alapján, kizárólag szakember, személyi edző segítségével és felügyeletével, az általa kidolgozott edzésterv szerint kezdjen tornászni, dolgozni a gépeken. Ha kitartó, s hetek múlva sem csökken a kezdeti lelkesedése, heti 2-3 edzés mellett néhány hónapon belül jelentősen javulhat az egészségi állapota, csökkenhetnek a panaszai, jobb lesz az általános közérzete.
A rendszeres edzés nagyon fontos az egyes műtétek, például a térdoperáció utáni rehabilitációnál.
De nem elhanyagolható cél az edzésekre járóknál az alakformálás sem, aminek nem kizárólag csak hiúsági okai vannak. Manapság mind az álláskeresésnél, mind a munkahelyeken sokat számít a fitt, s az ötödik iksz felé közeledve, vagy azon túllépve is, a fiatalos külső. Az pedig megér bizony hetenként néhány, az edzőteremben eltöltött órát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

1 hozzászólás

  1. A kondizás nem divat, hanem egészségmegőrzés.

Hozzászólás