Ha olykor-olykor betérünk egy hamburgere, nyilván nem ártunk az egészségünknek. az azonban semmiképpen nem ajánlatos, hogy rendszeresen gyorséttermekben étkezzünk. A táplálkozáskutatót nem tartják kielégítőnek a kínálatot. szerintük túl magas az ételek fehérjetartalma, ezzel szemben kevés bennük a rostanyag és túl sok s só. Nem igényelnek alapos rágást, viszont az italokban sok a cukor. A gyorsétterem a legtöbb környezetvédőnek is „szálka a szemében”. Sok támadást kapnak, már a gyors-étkezdék, hogy a trópusi esőerdők kiirtásának felelőssége jelentős mértékben őket terheli. Ahhoz, hogy a hatalmas hamburgerhús-igényt ki tudják elégíteni, nagy területeken kellett kivágni az erdőket, és a helyükön legelőket létrehozni. a nagy gyorséttermi hálózatok ma már nem folytatják ezt a gyakorlatot. A kritika céltáblái a gyorséttermekben naponta keletkező szeméthegyek is. Minden egyes ételt külön csomagolnak műanyag dobozba vagy papírba. A poharak és az evőeszköz ugyancsak műanyagból készülnek. A tányérok általában egyszer használatos, eldobható papírtányérok. Ez a rengeteg járulékos anyag évente több tonna szemetet jelent. Aki egészséges akar maradni, annak egészségesen kell táplálkoznia. A táplálkozás kutatók azt javasolják, hogy nagy tápértékű, alacsony kalóriatartalmú, ballasztanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk. A gyorséttermek kínálatában ezek többnyire nem szerepelnek. Az egészséges táplálkozáshoz nem csak maga az étel a fontos, hanem az is, hogy megfelelő időt hagyjunk az étkezésre, és odafigyeljünk az evésre.