Kezdőlap / Egészség és fitness / Fiatalít, méregtelenít, szomjat olt

Fiatalít, méregtelenít, szomjat olt

Rendelettel erősítik meg a hazai dinnye piaci pozícióját, azaz módosított jogszabállyal szabályozzák, hogy a gyümölcsnek milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie.
A rendelettel a rossz minőségű, gyakran kétes eredetű dinnyéket szeretnék kiszűrni a piacról, s kedvezőbb helyzetbe hozni a hazai őstermelőket.
A szabályozáson túl a kiemelt nyári élelmiszer ellenőrzés során is fokozott figyelmet fordítanak a dinnyék vizsgálatára. Az előírások szerint a gyümölcsnek, épnek, egészségesnek, tisztának, kártevőktől, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lennie. Míg a multi cégeknél kapható gyümölcs nem mindig felel meg ezeknek a követelményeknek, az őstermelők áruját az esetek nagy részében hibátlannak találják az ellenőrök. Így nem véletlen, hogy egyre többen vásárolnak a piaci elárusítóhelyeken, vagy azoknál az alkalmi árudáknál, ahol feltüntetik, hogy a dinnye honnan származik. A városi piacon öt dinnyeárus kínálja a portékáját, hárman őstermelők, Cecéről, illetve Tengelicről viszik naponta a frissen szedett görög és sárgadinnyét a piacra.
A dinnye egyébként nem véletlenül az egyik legkedveltebb nyári csemege. Bármilyen furcsa, nem gyümölcs, hanem zöldségfaj. A görögdinnye a kobakosak családjába tartozik, s Afrika déli részéről származhat. A XVI. században már nálunk is termesztették, de igazán a XVIII. században terjedt el. Fogyasztásának számtalan kedvező hatása van. Fiatalít, méregtelenít, tisztítja a vesét, a májat, s mivel 90-95 százaléka víz, frissít, felüdít.
S az sem utolsó szempont, hogy 10 dekagramm mindössze 29 kalóriát tartalmaz, így ideális „mankó” a fogyókúrához.
A népszerű gyümölcs egyébként nem csak itthon keresett, kiváló exportcikk is: az idén mintegy 4800 hektár hazai földben megtermő, várhatóan 180 ezer tonna gyümölcsnek mintegy 70 százalékát külföldön értékesítjük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás