Folát

A folát gyűjtőnév, a B vitaminok csoportjában tartozó vegyület neve. Legtöbbünk elegendő mennyiségű foláthoz jut a mindennapi étkezés során, ám a termékeny korban lévő nőknek szüksége lehet rá, hogy étrendkiegészítő formájában is magukhoz vegyék, ugyanis a magzat fejlődéséhez nagyobb mennyiségben van rá szükség.

Mi a különbség a folát és a folsav között? Mindkettő ugyanannak a B-vitaminnak felel meg, de míg a folát az élelmiszerekben természetes formában fordul elő, addig a folsav annak mesterségesen létrehozott változat.
Miért van szükségünk folátra? A folát létfontosságú vegyület, nélkülözhetetlen a DNS és az RNS szintéziséhez. Fontos megfelelő mennyiséget magunkhoz vennünk, például azért, hogy megelőzzük a vérszegénységet, mert részt vesz a vörös vértestek képzésében. Enélkül gyengének, fáradékonynak érezhetjük magunkat, koncentrációs nehézségeink lehetnek. Szívünk és vérereink egészsége érdekében is szükségünk van rá. Azok a termékeny korban levő nők, akik terhesség előtt és alatt folsavat szednek, sok születési rendellenesség esélyét csökkentik. Ezért 14-5o éves kor között a nőknek ajánlott o,4 milligramm folsavat bevinni a szervezetükbe.

Milyen élelmiszerek gazdagok folátban? Sok egészséges étel jó forrása, ilyenek például a babfélék, borsó, lencse, spenót, saláta, gyökérzöldségek, brokkoli, kukorica, paradicsomlé, zöldséglevek, kelbimbó. A gyümölcsök közül a narancs, ananász, sárgadinnye, grapefruit, banán, málna, eper. Folsavval dúsított élelmiszerek lehetnek a tészták, kenyerek, müzli, de sok folátot tartalmaznak még a teljes őrlésű kenyerek, gabonák, mogyoró, mogyoróvaj és a napraforgómag.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply