Kezdőlap / Egészség és fitness / Gyógyulás és fogyás tűvel

Gyógyulás és fogyás tűvel

Sokan esküsznek az akupunktúra gyógyító hatására, mások azonban kétkedve fogadják-e módszert, vagy tartanak az ijesztőnek tűnő tűtől. Mi is az az akupunktúra?
Ha nincs is mindenki tisztában vele, azt mindenki tudja, hogy olyan gyógymód, melynek során különleges tűket szúrnak a test különböző pontjába. Ez első hallásra valóban elrettentő, ám ez mégsem egy barbár tudomány.
Az akupunktúra az ősi kínai orvostudomány egyik legjelentősebb diagnosztikus és terápiás rendszere. Maga az elnevezés a kínai Tschen Zesiu, nálunk használatos neve a latin acus (tű) és punctura (szúrás) szavakból származik. E gyógymód Kínában mintegy 3000 éves múltra tekint vissza, s több távol-keleti országban is elterjedt, számos betegség esetén bevált módszer. Az akupunktúrához használatos tűk különleges, vékony tűk. Szúrásuk minimálisnak, inkább kellemetlennek, mint fájónak mondható. Ezeket a test úgynevezett biológiailag aktív pontjaiba szúrják, melyek szabályosan, az erővonalak, vagyis a meridiánok mentén helyezkednek el. Az akupunktúra legfőbb erénye a fájdalom elleni harcban fedezhet fel. Jótékony hatása van az ízületi vagy ideggyulladás, a gerincfájdalom, a háti, nyaki izmok fájdalma, ínhúzódás esetén, de kiváló segítség az olyan szenvedély betegségek elleni harcban, mint az alkohol, a nikotin vagy a drogfüggőség. Ma már egyre többen választják a kilók elleni küzdelembe is. Ilyenkor – a szenvedélybetegségekhez hasonlóan – a fülakupunktúrát alkalmazzák a szakemberek. Fogyókúránál elsősorban hagyományos, tűvel végzett akupunktúrás kezelés a leghatékonyabb. Parányi méretű tűket szúrnak a fül megfelelő pontjaiba, majd 30-40 perc elteltével el is távolítják azokat.
Léteznek úgynevezett tartós tűk, melyeket krónikus betegségeknél is alkalmaznak, s melyeket 2-3 hetente egyszer cserélnek. A hagyományos tűs fülakupunktúrára hetente1 vagy 2 alkalommal kerül sor. Persze e módszerrel mozgás és étrendváltoztatás nélkül nem érhetünk el nagy eredményt, ám nagy segítség, hiszen a fül akupunktúra felgyorsítja az anyagcserét és csökkenti az éhségérzetet is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás