Kezdőlap / Egészség és fitness / Hidroterápia otthon – egyszerű és egészséges!

Hidroterápia otthon – egyszerű és egészséges!

Manapság a hidroterápia szó igen népszerűvé vált, valószínűleg az emberek nagy része hallott már róla valamilyen formában. Gondoltad volna, hogy akár otthon is elvégezhető néhány hidroterápiás módszer?
Azonban legelőször nézzük meg, mit is takar ez a kifejezés: A hidroterápia a vízzel kapcsolatos kezelési módszerek gyűjtőfogalma. Ezek a módszerek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre, mind testileg és lelkileg, érdemes kipróbálni néhányat belőlük. A legegyszerűbbek:

A hideg és meleg víz váltása, avagy váltózuhany: az első pár alkalommal talán kicsit drasztikusnak fogjuk találni, de hamar megszokjuk és felismerjük jótékony hatásait. Felfrissít, fokozza a vérkeringést és az állóképességet is javítja. A váltózuhanyt reggel érdemes elvégezni, mivel élénkítő hatása van. A következőképpen működik: zuhanyozzunk le, ahogy szoktunk, majd ha készen állunk tekerjünk át hideg vízre úgy 10-20 másodpercre. Ezalatt ügyeljünk rá, hogy az egész testünket érje a víz, majd kapcsoljuk át a csapot meleg vízre szintén 10-20 másodpercre. Ismételgessük a víz hőfokának váltogatását, amíg érezni nem kezdjük, hogy frissebbek lettünk. A zuhanyozást mindig hideg vízzel fejezzük be. Ezt követően törölközzünk meg, vegyünk föl meleg ruhát és feküdjünk le betakarózva kb. tíz percre, míg át nem melegedtünk.

Üljünk le a vízbe: két lavór, vagy kád szükséges hozzá, a lényege és hatása körülbelül megegyezik az előzőével, de drasztikusabb a testünknek kezdetben. Készítsünk elő két lavórt, az egyikbe hideg, a másikba meleg vizet tegyünk, majd üljünk bele a meleg vízbe, lábunkat tegyük a hideg vízzel töltött edénybe. Ne üljünk túl sokáig egy helybe, max. egy perc múlva cseréljünk! Most a hideg vízben ülünk és a melegben lesz a lábunk. Azt tudni kell, hogy elsőre ez megterhelő lehet a szervezetnek, így kevés ideig csináljuk, utána melegítsük fel magunkat.

Sétáljunk hideg vízben: más néven víztaposásnak is hívják, bár nem hangzik nehéz feladatnak, mégis eleinte nehezünkre fog esni a hideg vízben való járkálás. Keressünk elő egy nagy lavórt, vagy a kádba engedjünk hideg vizet, ami ellepi a térdünket és álljunk bele. A hideg vízben kell majd egy helyben sétálgatni. Sok jótékony hatása van, nagyban javítja a vérellátást a lábakban, frissíti és szépíti a bőrt. Ezen terápia után is érdemes alaposan megszárítkozni, felmelegedni.

A fentebb felsorolt három módszer csak kevés része annak a rengeteg gyógymódnak és terápiának, ami a hidroterápia fogalma alá esik. Bátran járjunk utána, milyen egyéb módszerek vannak még, a fentieket pedig érdemes kipróbálni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás