Írókúra

Az író a sajt és a túró előállításakor keletkezik. A zöldes-sárgás folyadék friss állapotban savanykás ízű. Akkor marad vissza, amikor a tejből kivonják a sajt alapanyagát, a zsírt. A tej ipari feldolgozásakor keletkező írót csupán hulladék anyagnak tekintik. Pedig az író élettani szempontból értékes táplálék és gyógyító hatása is van. Már az ókori görög orvosok is gyógyvízként becsülték a kecske és tehéntejből készült írót. Többféle betegség gyógyítására alkalmazták: méregtelenítésre, fogyasztásra, a szervezet élénkítésére, regenerálásra, az emésztés elősegítésére, a széklet lazítására. Központokban hozták létre, ahol írókúrával kezelték a betegeket. Az írókúra a tizennyolcadik században élte virágkorát, amikor Svájcban egy gyógyíthatatlannak tartott beteg az írókúra hatására visszanyerte egészségét. Az üzleti érzékkel megáldott svájciak kihasználták a lehetőséget, és Svájcban, Ausztriában, Németországban többfelé gyógyítottak írókúrával. Többféle írókúra létezik. Vannak olyan klinikák, ahol az írókúra, más kezelések része. Az írókúra kiegészíthető különböző növényi nedvek (gyermekláncfű, csalán, sáfrány, vermut) fogyasztásával. Ez fokozza a z írókúra hatását. A Kneipp-féle kezelések is kiválóan összeegyeztethetők az írókúrával, még hatékonyabbá teszi azt. A kúra tarthat néhány napig vagy akár négy hétig is. Aki otthon rendszeresen fogyaszt írót, beiktathatja a normál napi étrendjébe. A lényeg az, hogy az étkezés megfeleljen a szükséges célnak, például súlycsökkentésnek, vízhajtásnak. A kúra időtartama általában négy-öt, legfeljebb nyolc hét. Többnyire bőrbetegségek, aranyeres panaszok, reuma, köszvény és emésztési zavarok kezelésére alkalmazzák. A naponta elfogyasztott író mennyisége hatszáz-nyolcszáz gramm. Ennek legnagyobb részét reggel éhgyomorra, a többit napközben elosztva kell fogyasztani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply