K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek másik gyakran használatos neve: a fillokinon (filum=levél). Két formáját különböztetjük meg: a K1 és a K2-vitamint. A K1 vitamint a zöld növények szintetizálják, a K2.vitamint pedig a baktériumok termelik, amely a vastagbélben termelődik. A K-vitamin a véralvadáshoz és az alvási faktorok képzéséhez szükséges. Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját is, valamint szükséges a csontok felépítéséhez is. A mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik.
Legjobb K-vitamin forrásaink a káposzta, a brokkoli, a paraj, tej-és tejtermékek, a máj és a tojássárgája.
Akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek, nagyon kell figyelniük a K-vitamin bevitelre, mert nagyobb mennyiségben történő bevitel ellensúlyozza a véralvadásgátló gyógyszerek hatását. Vérzékeny betegek sem fogyaszthatnak túl nagy mennyiségben K-vitamint.
A K-vitamin felszívódását segítő és gátló tényezőkkel is találkozhatunk. Segítő tényező például a joghurt, mert a vastagbélben ösztönzi a baktériumok elszaporodását. Gátló tényező többek között a fájdalomcsillapításra szedett aszpirin tabletta.
Előnyös hatásai még az is, hogy erősíti a keringési és érrendszert, fájdalomcsillapító hatású is.
A K-vitamin kiegészítést a terhesség utolsó heteiben kerülni kell!
Felnőttek javasolt napi bevitele 80 mikrogramm, gyerekek esetében kortól függően 5-45 mikrogramm. Főleg nők esetében a menstruációs időtartam alatt szükséges pótolni a K-vitamint, mert akkor sok vért ürít a szervezet, valamint a vastagbélgyulladásban szenvedőknél.
K-vitamin hiány esetén véralvadási és csontképzési problémák léphetnek fel, valamint tartós hasmenés.
Zsírban oldódó vitamin, de a szervezet ennek ellenére nem raktározza el, ezért túladagolása nem jellemző, esetleg csecsemőknél fordulhat elő.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás