Kezdőlap / Divat-szépség / Kenjük a hajunkra!

Kenjük a hajunkra!

Miből áll a sampon összetétele?
Illat
A természetes készítményekben az illóolajokat illatosításra használják. Ha az összetevőket ismertető címkén egyszerűen csak annyi áll, hogy „illatanyagok”, és azok nincsenek részletezve, a termék valószínűleg szintetikus összetevőket tartalmaz. Kozmetikai készítményekben a szintetikus illatanyagok bizonyultak a legerősebb allergéneknek (allergiás reakció vagy kémiai anyagokkal szembeni érzékenység).

Oldószerek
Az oldószereket a nedvesség vonzására, megtartására és visszatartására használják. Ezek javítják a haj rugalmasságát, hajlékonyságát. Nedvességelnyelő tulajdonságai révén dúsítják a hajat. Az oldószerek meggátolják a termék kiszáradását. A természetes oldószerek közé soroljuk a növényi glicerint és a szorbitolt. A legerősebb szintetikus oldószerek közé tartozik a propilénglikol, a butilénglikol, az etilénglikol és a PEG vagy polietilénglikol (az MA szerint erősen allergének). A propilénglikol népszerű, mert nagyon hatékony, viszont irritációt és bőrgyulladást is kiválthat. Az izoszteroil-lactilát egy olyan szintetikus oldószer, amely meglehetősen biztonságos és hatékony is.

Kenőanyagok
A kenőanyagok csökkentik a hajszálak közötti súrlódást. Ezzel egy időben lágyítják a hajat, és fényt kölcsönöznek neki. Védő tulajdonságaiknak köszönhetően jótékony hatásúak. A szilikonok és a növényi olajok használata a legelterjedtebb.

Hidratálók
Külsőleg alkalmazva a hidratálók növelik a bőr és a haj nedvességtartalmát, nedvességgel töltik fel a kiszáradt hajat és fejbőrt. Visszaállítják azok rugalmasságát. Sokféle természetes hidratáló létezik. Ilyenek az aminosavak, az aloé vera, a ligetszépeolaj, a panthenol, az olívaolaj és a lanolin. A hidratálók szintetikus formái a cetilalkohol, a dimethicone-szilikon, az izopropil-lanolát, mirisztát és a palmitát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás