Kezdőlap / Tudomány / Lehetséges gondolkodás tudat nélkül is

Lehetséges gondolkodás tudat nélkül is

A magasabb értelemrendű állatok szemléletes gondolkodással rendelkeznek, bár nincs tudatuk, mivel nem képesek elkülöníteni önmagukat közvetlen környezetüktől. Például a majom nem tudja a külső környezethez való viszonyát viszonyként észlelni, nem képes szembeállítani magát a rajta kívüli világgal, tehát nincs tudata (mégis milyen értelmesek). Tudattal csak az ember rendelkezik, és nem is minden ember. Az imbecillis (a született gyengeelméjűség középső foka) például gondolkodik, bármennyire visszamaradott és primitív legyen is gondolkodása, tudata azonban nincsen.
Az ember nemcsak tudatos gondolkodásra képes. Lehetséges, hogy a beérkező információ feldolgozásának bonyolult folyamatai, amelyeket gondolkodásnak nevezünk, bizonyos pillanatokban nem tudatosulnak, noha továbbra is ugyanazon törvények szerint mennek végbe, mint a tudatos gondolkodás. A gondolkodási folyamat – esetenként még az alkotó eredményekre vezető gondolkodás is – néha nem-tudatos módon valósul meg.
Az intellektuálisan fejlett ember számára a tárgy megismerésének szükségszerű feltétele e tárgy mint olyan tudatosítása. A megismerő tevékenység, különösen a tudományos kutatás szintjén, nem valósulhat meg a homályban, a tudat fényének sugarai nélkül, bár egyes megismerési folyamatok végbemehetnek anélkül, hogy tudatosulna, mi az, amit megismerünk, és ki az, aki megismer.
A megismerés fogalma sokkalta szélesebb a tudaténál; az előbbi felöleli egy olyan tevékenység egész gazdagságát, amely számos nem-tudatos folyamatot is magába foglal.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás