Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / Magasabb szintű környezettudatosság-hosszútávú élhetőség a Földön

Magasabb szintű környezettudatosság-hosszútávú élhetőség a Földön

A megújuló energia gyűjtő fogalom, egyik kategóriába olyan energiaforrások tartoznak, mint a napenergia, szélenergia, geotermikus energia, vízenergia, termál vizek energiája, óceánok energiája.
Ezeknek az alapja a természeti jelenségek kölcsönhatásából nyert energia, pl.így a nap kifogyhatatlan energiája, a Földre érkező napsugárzás több ezerszeresen meghaladja az emberiség energiaigényét.
Másik kategóriába azok a lehetőségek tartoznak, amelyek különböző növényekből, növényi hulladékból készített energia alapanyagok, vagy olyan növények, amelyek kevés gondozás mellett hosszú időn át adnak alapanyagot az energia-szükséglet kielégítéséhez. Ilyen növények az energiafűz, energiafű és az ebből előállított fapellet, valamint a biomassza. Olyan energiát tudunk belőlük kinyerni, ami alternatívaként jelenik meg a jelenleg használt szénhidrogének (fosszilis tüzelőanyagok) mellett, óriási előnyként, hogy nem szennyezik a környezetet, hozzájárulnak az ellátás biztonságának növeléséhez. Új technológia, fejlesztések, tudományos ismeretek révén új munkahely teremtést is eredményeznek. Egy olyan alkalmazható lehetőségeket biztosítanak az embereknek, akik akár ma már lecserélhetnék a most használt autóikat egy környezetet kímélőbb eszközre.
A jelenleg használt, hagyományos energiaforrások, – szén, kőolaj, földgáz – hosszútávú használata, rohamos növekedése, a súlyos környezeti károsodások és legvégül az egyre inkább kimerülő szénhidrogén készletek gátat szabnak a felhasználás további folyamatának.
A megújuló energiák forrásának hasznosíthatósága korlátlanul és ingyenesen állnak a rendelkezésre, ilyen a nap, a szél, a víz, a föld mélyebb pontjának hőmérséklet megtartó képessége, – a földhő alkalmazásának módozata- amelyeket mindenképpen érdemes kiaknázni. A rendszertelenségből eredő problémák (pl. télen kevesebb a napsütött órák száma Magyarországon) kiküszöbölésére a jelenleg még meglévő energiák alkalmazásának kiegészítésével, együtt hasznosíthatók.
Így fokozatosan tért nyer az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az energiahatékonyság, illetve a megújuló energiák arányának fokozatos növelése.
Hogy milyen alapanyagot tudunk ezekből a megújuló energiákból nyerni, az a felhasználás helye határozza meg.
Legyen az: villamos energia, hőenergia, vagy üzemanyag.
Ezeknek az alternatív, megújuló energiának az alkalmazása egyszeri beruházást igényel.

Mindezek megismerése, megismertetése, hosszú távú környezettudatos viselkedés kialakítása, ennek alkalmazása közös érdekünk, hogy nyugodt szívvel tudjanak unokáink élni egy egészségesebb, tisztább levegőjű Földön, anélkül, hogy ne kényszerülnének komoly kompromisszumra a környezettel, egészségükkel, vagy a pénztárcájukkal.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó …

Hozzászólás