Kezdőlap / Csontritkulás / Megelőzés

Megelőzés

A csontritkulás egy olyan betegség, melyben megnő a csonttörések valószínűsége. Mivel a szerkezete meggyengül a csontszövetnek, nem egy összetett masszív, hanem lazább szivacsosabb szerkezetű lesz. Mivel az évek előrehaladtával is romlik ez a szerkezet, ezért a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni. A folyamatos kalcium szint megtartása a lényeg. A természetes kalcium forrás a tejtermékek, az ajánlott napi beviteli mennyiség 18 éves kor felett 1500 mg. A kalcium beépítéséhez a szervezetünknek elengedhetetlen a D-vitamin, amit természetesen a nap aktivál a szervezetünkben, mivel egy zsírban oldódó vitaminról van szó, ami a zsírsejtjeinkben raktározódik el. De ahhoz, hogy elegendő mennyiség raktározódjon el a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen, a tengeri hal, máj, valamint a tojássárgája tartalmazza leginkább ezt a forrást. Ezért van, hogy a csecsemőknek szükségük van a D-vitamin pótlására cseppek formájában, mivel ez szükséges a megfelelő csontozat kialakulásához.
A masszív és erős, megfelelő tömegű csontozathoz szükséges még a mozgás is. Azok, akik kiskoruktól fogva mozgás-gazdag életet éltek, nagyobb valószínűséggel érik el az optimális csonttömeget. A legmegfelelőbb sportok azok, melyek jobban igénybe veszik a csontozatot is, mint például a torna, labdajáték, futás, stb. Sajnos az úszás nem terheli eléggé a csontozatot, így az nem segít a csontritkulás megelőzésében, de rendkívül hasznos a szív- és érrendszer egészsége szempontjából.
Összefoglalva, a csontritkulás folyamatát visszafordítani nem lehet, ezért a megelőzés a leglényegesebb, ehhez az egészséges életmód nyújt nagy segítséget.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra. A rendszeres …

Hozzászólás