Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / Megújuló energia – Szélerőművek

Megújuló energia – Szélerőművek

A hagyományosnak, régimódinak nevezett energiaforrások mellett, mint az atomenergia, vagy a különböző környezetszennyező hőerőművek, egyre inkább terjednek a megújuló energiaforrások, ezen belül a szélenergiát hasznosító szélturbinák, vagy közismertebb nevükön szélerőművek. Magyarországon öt nemzetközi cég képviseli az iparágat:

Gamesa, Vestas, Repower, Enercon, Fuhrlander

A felsorolás piaci részesedést is tükröz csökkenő sorrendben, tehát Magyarországon egyenlőre a spanyol cégnek a Gamesa-nak van a legnagyobb részesedése, mind a megtermelt energia, mind a turbinák száma, valamint teljesítmény tekintetében. Elterjedt megoldás, hogy a cégek további magyar cégeket vásárolnak meg a megtermelt villamos energia továbbértékesítése céljából.

Néhány szó az erőművek teljesítményéről:

Ma már (2011-es adat) általánosan elterjedtek a 2 Megawatt névleges teljesítményű erőművek. Ez a szám azt jelzi, hogy ekkora teljesítmény megléte esetén egy kisebb falu energiaigénye megoldott, háztartási fogyasztókat feltételezve a településen.

A 2 Megawatt teljesítményű, 90 méter lapátátmérőjű erőművek 3-4 m/s szélsebességtől (10-15 Km/h) termelnek energiát. Az energiatermelés szerint két megoldás létezik, amelyik közvetlenül visszatáplál az általában középfeszültségű hálózatba, és amelyik úgynevezett sziget-üzemben működik, vagyis akkumulátorokat táplál arra az esetre, ha nincs meg a kellő szélerősség, így garantálva az energiaszolgáltatás folytonosságát. Érdekes adat, hogy ugyanakkora szélviszonyok mellett vajon az erőmű nyáron, vagy télen termeli könnyebben ugyanazt az energiát? A válasz a szél jellemzőiben keresendő. Télen a nehezebb, csapadékkal telített levegő könnyebben megmozgatja a szélturbina lapátjait, mint ugyanaz a szél nyáron, magasabb hőmérsékleten.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válaszúton

Megújuló energiaforrás olyan energiaforrások közös neve, melyek egy jellemző időciklus alatt újra termelődnek, illetve a …

Leave a Reply