Kezdőlap / Egészség és fitness / Minden embernek kötelessége vért adni

Minden embernek kötelessége vért adni

Magyarországon körülbelül 450 ezer egység vérre van szükség évente, ami naponta 1000-1500 egység levételét jelenti. A gyógyítás nélkülözhetetlen kelléke, nagyobb műtéteknél, életmentő kezeléseknél és a gyógyszerek gyártásánál is nagy szerepet játszik.
A vér az életet jelenti, és a mai korszerű gyógyítás elképzelhetetlen nélküle. Hiába fejlődik rohamosan az orvostudomány, a vért mesterséges anyaggal nem lehet helyettesíteni.
Általában nyáron és ősszel fordul elő, hogy kevesebb a donor, mivel ilyenkor az emberek szabadságra mennek, s kevesebben jelentkeznek véradásra. Ennek kiküszöbölése érdekében a Vöröskereszt különböző megyei szervezeteivel együttműködve váradásokat szervez, melyeknek ebben az időszakban számos kulturális és társadalmi rendezvény adhat otthont.
Vért adni jó. Ennek egyrészt lelki okai is vannak, hiszen az emberek számára jó érzés tudni, hogy segít, esetleg valakinek az életét menti meg ezzel a cselekedettel. Másrészt pedig egyfajta szűrővizsgálatot is jelent a donor számára, ugyanis véradás előtt orvosi vizsgálaton esik át.
A donor regisztrálása után megmérik vérének hemoglobin-szintjét, első véradó esetén meghatározzák a vércsoportját, kitölti az egészségi állapotra vonatkozó kérdőívet, majd orvosi vizsgálat következik, ahol eldöntik, hogy a donor alkalmas-e véradásra. Ha mindent rendben találnak, vérvételre kerül sor.
Alkalmanként mintegy négy és fél deciliter vért vesznek le egy embertől. A véradás teljes menetén körülbelül 30 perc alatt túl is lehet esni.
A donor számára ezzel be is fejeződik a folyamat, ám az orvosok számára ez csak a kezdetet jelenti. A vért egy steril vérvételi zsákrendszerbe veszik, amely speciális anyagból külön erre a célra készült. A zsákban a vér alvadását gátló és a vérsejteket tápláló oldat van, a felhasználásig megelőzve ezzel a véralvadást és a sejtek éhezését. Minden vért kivizsgálnak nemi betegségekre, fertőző májgyulladásra és vércsoport-meghatározást végeznek. Ha a vizsgálat pozitív eredményt mutat – ami ritkán ugyan, de előfordul – akkor a véradót értesítik, személyesen tájékoztatják és szükség esetén szakrendelésre küldik. Ezek a vizsgálatok kimutatják, hogy valóban fertőzött-e a donor, esetleg valamikor átesett-e egy fertőzésen, vagy a szűrővizsgálat nem igaz pozitivitásának más oka van. A levett teljes vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazma, illetve vérlemezke-koncentrátum készül. Mindhárom készítményt más-más eseteknél használják fel.
A szabályok alapján donor lehet, aki elmúlt 18 éves, de nem töltötte be a 65. életévét, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, és egészségesnek érzi magát. A nők évente három, míg férfiak öt alkalommal adhatnak vért, de a véradások között legalább 56 napnak el kell telnie.
Fontos tudni, hogy a véradásra kötelező magunkkal hozni a társadalombiztosítási és lakcímkártyát, illetve fényképes igazolványt. Ezek hiányában nem adható vér, ugyanis véradó regisztrálása nem lehetséges.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás