Kezdőlap / Egészség és fitness / Mit tegyünk, ha rovar repült a fülünkbe?

Mit tegyünk, ha rovar repült a fülünkbe?

Nagyon zavaró, ha valamilyen rovar zümmög a fülünknél, hát még ha ritka esetben ugyan, de úgy dönt, hogy bele is repül. A hallójáratba került rovar zümmögése idegesítően felerősödve hallatszik, és természetesen mielőbb meg akarunk tőle szabadulni. Legjobb, ha mihamarabb orvoshoz fordulunk, de erre nincs mindig lehetőség, ilyenkor magunknak kell megpróbálnunk eltávolítani a betolakodót.
A fülbemászónak nevezett rovarok nevükkel ellentétben nem szoktak fülbe mászni. Azonban főleg nyaraláskor előfordul, hogy szúnyog téved a fülünkbe, például ha sokat vagyunk kinn, a földön vagy a szabad ég alatt alszunk. A fülbe jutott állatot zümmögéséről bizony elég könnyű felismerni, gyerekeknél lehet probléma, ha nem tudják kifejezni, mi történt velük. Az ő esetükben legjobb mielőtt orvost keresni.
Először is, ne dugjuk az ujjunkat a fülünkbe, mert ez csak csípésre ösztönözheti az állatot. Próbáljunk lefeküdni, azzal a fülünkkel felfelé, amelybe a rovar repült, és várjunk pár percet, hátha magától kimászik. Ha nem tenné, és megbizonyosodtunk róla, hogy rovar van a fülünkben és nem valami más, vegyünk elő olajat – az étolaj vagy a babaolaj nyugodtan használható. Kérjünk meg valakit, hogy öntsön egy keveset az olajból a fülünkbe. Fülcimpánkat húzhatjuk előre és hátra. Az olaj elpusztítja a rovart és fel fog jönni a felszínre. Vegyük ki a nemkívánt látogatót. Ha nem sikerülne a kísérletünk, forduljunk orvoshoz, aki vízzel vagy szintén olajjal ki tudja mosni a fülünkből a rovart. Ha nekünk magunknak sikerült, akkor is érdemes lehet megnézetnünk, hogy megbizonyosodjunk róla, nem szereztünk valamilyen fertőzést.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás