Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Olasz faligyík Podarcis sicula életmódja

Olasz faligyík Podarcis sicula életmódja

Az Olasz faligyík életmódja: főként a talajon mozog, de sokat tartózkodik falakon vagy a hegyoldalba vágott utak sziklarézsűin is. Bár általában véve nem békés természetű faj, a legmegfelelőbb élőhelyeken – mint pl. a szeméttelepeken – gyakran nagy számban fordul elő. Az ilyen állatok a háztartási hulladék közt élnek, veszély esetén pl. üres konzervdobozba bújnak, és a bűzre odagyűlő rovarokra vadásznak. Ahol az éghajlat azt megengedi, az olasz faligyík szép időben téli pihenőjét megszakítva előmászik rejtekéről, és napozik egy jót. Gyakran a fiumei faligyíkkal vagy a fekete éleshátú gyíkkal együtt fordul elő. Tápláléka: rovarok, férgek, pókok és hernyók.
Az Olasz faligyík egyéb érdekességei: hozzávetőleg 40 alfaja él, amelyek a szabadban elsősorban alkatukról és színezetükről ismerhetők fel. Az egyik ismert és feltűnő alfaj a P. s. coerulea a Faraglioni szirteken Caprinál; ez felül feketéskék, hasa pedig kék. Ott, ahol az olasz faligyíkot az ember részéről nem fenyegeti veszély, félénksége hamar és teljesen elmúlik. A dél-olaszországi falusi kávéházak kerthelyiségeiben gyakran látni ezeket a csinos kis gyíkocskákat, amint az alacsony kőkerítésen fel-alá szaladgálnak, sőt még az asztalokra is rámerészkednek, hogy a süteménymorzsákból csipegessenek vagy az édességek által odavonzott
rovarokra vadásszanak. E faj mindig is a legkedveltebb terráriumi gyíkok közé tartozott. A német terraristák többször is megpróbálták hazájukban a szabadba kitelepíteni, de huzamosabb ideig sehol sem maradt meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közönséges bordásgyík Psammodromus algirus

Jellegzetességei: igen karcsú, apró fejű gyík, hát- és oldalpikkelyei erősen ormósak, farka nagyon hosszú. Háta …

Leave a Reply