Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Orvosi módszer a súlycsökkentésben – Dr. Thomson szerint

Orvosi módszer a súlycsökkentésben – Dr. Thomson szerint

Manapság rengeteg szakember foglalkozik a túlsúly problémájával, és próbálnak minél hatékonyabb és tartós eredményt elérő módszereket kidolgozni. A kutatások alapján a változtak a megítélések azzal kapcsolatban, hogy mi a túlsúly legfőbb oka.
Dr. Rob Thomson is kutatta, hogy miért alakul ki egyre gyakrabban, az emberek egyre nagyobb százalékánál extrém túlsúly, és arra a következtetésre jutott – sok szakemberhez hasonlóan -, hogy nem az elfogyasztott táplálék mennyiségének csökkentésében rejlik a megfelelő testsúly elérése és megtartása, hanem abban, hogy megválogassuk mit is juttatunk a szervezetbe. Mivel a vizsgálatok szerint a legfőbb oka az elhízásra az inzulintermeléssel függ össze. Az inzulintermelés hibája miatt a szervezet nem tudja hatékonyan feldolgozni a szervezetbe került cukrokat és ez túlsúlyt vált ki. Ennek köszönhetően a táplálkozásban az egyes ételek glikémiás szintje került a középpontba a diéták meghatározásánál. Emellett összefüggést véltek felfedezni a glikémiás érték és az ételek szénhidrát tartalma között.
Ezt a két megállapítást ötvözve dolgozta ki Dr. Thomson az úgynevezett glikámiásszint-diétát, amelynek lényege, hogy a napi táplálkozás során (ötszöri étkezéssel) a bevitt ételek összes glikémiás értéke nem haladhatja meg az 500-at. Ezáltal a diéta által annyi és olyan étel kerül a szervezetbe, amit az inzulintermelés zavara mellett is fel tud dolgozni a szervezet (nem raktározódik el), úgy hogy tápanyagban nem szenved hiányt (cukorbetegek feltétlenül kérjék ki orvosuk tanácsát).
Tehát a döntő szempont a cukor és szénhidráttartalom, ez határozza meg mit ehetünk és mit nem. Például a gyümölcsökkel is vigyázni kell, mert amíg a savanyú alma glikémiás értéke 40 (ez alacsonynak számít), addig, ha már édesebbet választunk ez au érték 100-ra is nőhet. Sőt, jó hír az édesszájúaknak, hogy a csokit sem kell száműzni, de 2-3 kockánál álljunk meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás