Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Ötnapos léböjt az egészségért

Ötnapos léböjt az egészségért

Életünk sok rohanásból áll, rengeteg a tennivalónk és bizony sokszor kevés idő jut önmagunkra és a helyes táplálkozásra. A sok gyorsan elfogyasztott, gyakran nem is túl egészséges étel után, és a gyógyszerek hatására sok-sok salakanyag halmozódik fel szervezetünkbe, melyek lelassíthatnak, fáradékonnyá tehetnek minket. Időről időre ajánlatos végigcsinálni egy léböjt hetet, hogy megtisztuljunk, kiürüljenek ezek a felesleges méreganyagok, amik sokszor a rossz közérzetünk állandó okozói.
A léböjt egy ötnapos kúra, de igazság szerint inkább egy hetet vesz igényben, ha beleszámoljuk a tehermentesítő és felépítő napot is. Lényege egyszerű: mind az öt napon kizárólag folyadékot veszünk magunkhoz, minden mást elkerülünk, még a fagylaltot és a joghurtokat is. Ezeken a napokon kb. 4-6 liter folyadékot iszunk meg, ami igencsak felturbózza majd az anyagcserénket, ennek köszönhetően távoznak a méreganyagok.
Mielőtt belekezdenénk, készüljünk fel! Erre szolgál a tehermentesítő nap, amikor már testileg és lelkileg is a következő öt napra készülünk. Aznap ne együnk nehéz, lassan emészthető ételeket, ajánlatosabb a gyümölcssaláta és egyéb könnyű fogások.
Az ezt követő öt napban kizárólag folyadék fogyasztása a megengedett. A szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé, leszűrt zöldséglevesek, gyógynövényteák a legalkalmasabbak. Eleinte, az első néhány napban valószínű, hogy fáradtnak érezzük magunkat, esetleg fejfájás is jelentkezhet, de tehetünk ellene. Építsünk be mindennapjainkba egy kis testmozgást, sétáljunk a szabad levegőn. Ez egyfelől orvosolja problémáinkat és fokozza az anyagcserét, ezáltal a salakanyagok ürítését is gyorsítja.
Az ötnapos böjt után fokozatosan kell ismét visszatérni az eredeti táplálkozásunkhoz. Gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával kell kezdeni, majd ezt követheti gabonapehely, joghurt következik, végül ehetünk könnyű fogásokat is.
A léböjt nagyon hasznos, akár 4-5 kilóval is könnyebbek lehetünk, vérnyomásunk normalizálódik, megszűnnek az emésztési panaszaink, energiával töltődünk fel. Azonban mielőtt belekezdenénk, ajánlatos orvos tanácsát kikérni. Várandósok, kismamák és tinik semmiképp se kezdjenek bele!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás