Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Pettyes gőte

Pettyes gőte

Egyre népszerűbb a hüllők iránti érdeklődés. A Pettyes gőte is sokak kedvence.
Jegyei: karcsú gőte, finom végtagokkal, nyújtott fején 3 hosszanti barázdával, a vízi alak bőre sima, míg a szárazföldié
száraz és finoman szemölcsös. A hím színezete: a fejen sötét és világos hosszanti sávok, a hát és a testoldal olaj zöldes, barnás vagy feketés, általában számos kerek, sötét pöttyel. Hasoldala fehéres, középtájt narancsszínű vagy piros alapon fekete pettyes. Nászruha: testszíne a szárazföldiéhez hasonló, de az összes szín élénkebb, legfeltűnőbb ismertetőjegye a magas, a szemek között vagy mögött induló, csipkés vagy hullámos háttaraj, amely megszakítás nélkül megy át a szintén csipkés vagy hullámos farokszegélybe, amely többé-kevésbé hegyesen végződik. A farok alsó éle feltűnő narancsvörös és kék színű. A hátsó láb ujjai között feketés, igen széles úszókaréjok vannak. A nőstények felül többnyire egyöntetű, sárgás agyagszínűek vagy barnák, gyakran apró, sötét pettyekkel, hátuk közepe ritkábban világos is lehet. Hasoldaluk sokszor kissé aranyfényű, hasuk közepe sárgás vagy vöröses, rendszerint kicsiny, sötét foltokkal. Háttarajuk nincs, de farokszegélyük jól láthatóan kiszélesedett. A teljes hossz 110 mm.
Elterjedése: Közép- és Észak-Európában, Közép-Franciaországtól Nyugat-Ázsiáig fordul elő. Ezen a hatalmas területen számos alfaj alakult ki, amelyek elhatárolása egyes esetekben nehéz, mivel areáljaik sok helyütt átfednek, és ott átmeneti alakok lépnek fel. Hazánkban a leggyakoribb vízi gőtefaj.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közönséges bordásgyík Psammodromus algirus

Jellegzetességei: igen karcsú, apró fejű gyík, hát- és oldalpikkelyei erősen ormósak, farka nagyon hosszú. Háta …

Leave a Reply