Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Pettyes gőte élőhelye

A Pettyes gőte élőhelye

Pettyes gőte
Élőhelye: főként az alföldek lakója, de a domb- és hegyvidékeken is széltében megtalálható. Csak ritkán fordul elő 1000 m felett (pl. a Balkánon), de Karintiában 2250 m magasan is megél. Élőhelyigényét tekintve igen alkalmazkodó-képesnek mutatkozik. A lombos erdők, parkok és rétek mellett a magas fekvésű, sziklákkal tarkított, nyáron eléggé száraz területeket is kedveli, de települések közelében is felbukkan (pl. faluszéli tavacskákban). A szaporodáshoz kisebb vizekre van szüksége. Előnyben részesíti a tiszta, sekély, napsütötte és nem túl hideg, buja növényzetű tócsákat, kavicsos kőbányatavakat, valamint az elgazosodott, lassú folyású árkokat. De a kevésbé vonzónak tűnő, időlegesen kiszáradó, sokszor zavaros vizű gödröket is elfoglalja: olykor kutakkal, sőt enyhén sós vízzel is beéri.
Életmódja: a szárazon a pettyes gőték apró termetük és barnás színeik miatt nem túl feltűnőek szín és forma gazdag környezetükben, éjszakai életmódjuk pedig még nehezebbé teszi megfigyelésüket. Nappal kövek, kidőlt fák és mohapárnák alatt lapulnak; települések közelében gyakran falrésekben, földön fekvő deszkák, bádoglapok és hasonlók alatt tanyáznak. Rejteküktől távol nappal csak kivételesen, borús, esős időben láthatók. A pettyes gőték téli álmuk végével azonnal, enyhe időben még februárban az akkor még igen hideg petézőhelyre vonulnak. +6 °C-nál hűvösebb vízben az aljzaton vagy a sűrű növényzet közt bújnak meg, alig esznek vagy mozognak. Amikor a víz 8°C fölé melegszik, már teljesen aktívak. A hímek ezután 10-14 nappal már nászruhában pompázhatnak. A nász idején a pettyes gőtékből, de főként azok hímjeiből igen fürge és ügyes úszók lesznek, a nyílt vízben csaknem olyan mozgékonyak, mint egy hal. Így nagyobb mélységből is könnyedén feljönnek levegőért, a nyílt vízben hosszasan lebegnek, vadásznak, vagy akár násztáncot lejtenek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecskebéka fejlődési rendellenességek

A kecskebékáknál felfedeztek fejlődési rendellenességeket, amelyek miatt már környezeti mérgezés hatására is gyanakodtak, onnan adódnak, …

Leave a Reply