Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Rézsikló Coronella austriaca jellegzetességei

Rézsikló Coronella austriaca jellegzetességei

Jegyei: viszonylag kis termetű, izmos sikló karcsú, hegyes feje alig válik külön nyakától, szeme kicsi, szembogara kerek, pikkelyei simák, farka hosszú. A hímek hátának és oldalának alapszínezete barnás vagy vörhenyesbarna, a nőstényeké szürke vagy barnásfekete. A hátmintázat általában kis sötét pettyekből vagy cseppfoltokból áll, amelyek egy része halvány hosszanti csíkokká folyhat össze. A fej oldalán az orrlyuktól a szemen át a nyakig barnás sáv húzódik. A tarkón markáns, sötét, hátulról beöblösödő folt tűnik fel. A hímek hasa vörösesbarna vagy narancsos, a nőstényeké szürke vagy feketésszürke, mindkét nemnél lehet kissé foltos is. A testhossz változó; csak ritkán nagyobb 60-70 cm-nél, néhol azonban legfeljebb csak 52 cm.
Elterjedése: Észak- és Közép-Európa, Norvégiától és Svédországtól Spanyolország keleti részéig és Portugáliáig; keleten Kis-Ázsiáig és a Kaukázusig. Magyar-országon sokfelé, sík-, domb- és hegyvidéken egyaránt gyakori. Élőhelye: nyílt, napos, sok rejtekhelyet kínáló tájak, pl. ritkás erdők, hangások, növényzettel borított lejtők; napos fekvésű hegyoldalakon, erdő- és útszéleken is él, ahol sok üreget talál. Gyakran megtelepszik a kisebb, kultúrterületekkel körbevett biotópokban is. Helyenként mélyen a települések belsejébe is eljutott.
Életmódja: a rézsikló lassú mozgású állat, főként a talajon mozog, de hajlékony testével ügyesen mászik a bokrokon is. Területhű, egy-egy példányt mindig ugyanott lehet látni napozni, akár jó az idő, akár borult az ég. Mivel a hidegre nem túl érzékeny, sokszor csak október közepén keresi fel téli szállását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közönséges bordásgyík Psammodromus algirus

Jellegzetességei: igen karcsú, apró fejű gyík, hát- és oldalpikkelyei erősen ormósak, farka nagyon hosszú. Háta …

Leave a Reply