Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Kockás sikló Natrix tessellata jellegzetességei

Kockás sikló Natrix tessellata jellegzetességei

Jegyei: közepes termetű, karcsú sikló, hosszúkás, keskeny fej, nagy szem, kerek szembogár, bogár, erősen ormós mós pikkelyek és hosszú farok jellemzik. Felül szürkés, olajszürke vagy barnás; ritkán lehet feketés is. Mintázata többé-kevésbé jól kivehetően hosszanti sorokba rendezett, gyakran egymáshoz képest ferdén elcsúsztatott, sötét hátfoltokból áll, amelyek keresztcsíkokká is összeolvadhatnak. Hasán fehéres, sárgás vagy kissé vörhenyes alapon fekete foltok láthatók. Teljes hossza 75-90, ritkán 100 cm vagy még nagyobb.
Elterjedése: Közép-Európa nyugati részétől Dél-Európán át Nyugat- és Közép¬Ázsiáig. Magyarországon főként nagyobb állóvizeink (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) és folyóink (Duna, Tisza, Dráva) mellett gyakori, de másfelé is (pl. Aggteleki-hegység) előfordul.
Élőhelye: a kockás sikló elsősorban a lassú folyók mentén, ill. a folyókban él, ahol lapos, köves partokat és a közelben dús növényzetet talál; valamint a sík- és dombvidéki, halban gazdag, náddal és vízinövényekkel benőtt tavakon gyakori. Életmódja: nagyon melegkedvelő, nappal mozog, kánikulában és borult, esős időben egyaránt. Többnyire a víz közvetlen közelében napozik, a parti bokrok belógó ágain vagy a megdőlt nádon. Amikor kellően felmelegedett, besiklik a hullámok közé. E faj még a vízi- és a viperasiklónál is jobban kötődik a vízhez. A sekélyeseket kedveli. Kitartóan úszik, és bár a víz színén is könnyedén siklik, szívesen és ügyesen „búvárkodik” is. A víz alatt élénken úszkál fel-alá, vagy éppen mozdulatlanul pihen – gyakran órák hosszat – az aljzat kövein, esetleg a vízinövényeken; csupán fejét emeli ki rendszeres időközönként, hogy levegőt vegyen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Kecskebéka élőhelye és tápláléka

Élőhelye: mindenféle kisebb és nagyobb állóvíz, különösen a vízinövényekkel dúsan benőttek. Ahol nagyobb tavibéka állományok …

Leave a Reply