Kezdőlap / Tudomány / Társadalmi tényezők

Társadalmi tényezők

A természeti és társadalmi tényezők között alapvető különbség, hogy a természeti tényezőket az ember nem, vagy csak részben irányíthatja, a társadalmi tényezők kedvező vagy kedvezőtlen hatása azonban emberi, társadalmi tevékenység eredménye. Némelykor azonban a társadalmi tényezők segítségével a természeti tényezők káros hatása is megszüntethető, vagy legalább csökkenthető (pl. a mocsarak lecsapolása, a betegséget terjesztő rovarok irtása, a vizek minőségének javítása stb.).
A fertőzőforrások felkutatása, a betegségek korai felismerése és a betegek megfelelő elkülönítése, eredményes gyógyítása a társadalmi viszonyok függvénye. Így pl. a fertőző betegek kórházi elkülönítését, megfelelő gyógykezelését hazánkban az állam ingyenesen biztosítja.
A társadalmi tényezők és a fertőző betegségek terjedési lehetőségei között is szoros összefüggés van. A lakások zsúfoltsága, az anyagilag, technikailag és kulturálisan elmaradt falu, a köztisztaság hiánya, az élelmezés-egészségügy alacsony színvonala, a munkavédelem hiánya kedvez a fertőző betegségek terjedésének.
Napjainkban a nemzetközi turizmus folyamatosan növekszik; sok ember vállal munkát külföldön, kedvezőtlen higiénés körülmények között. E tényezők is elősegítik a fertőző betegségek terjedését különböző országok, földrészek között.
Összefüggés van a társadalmi viszonyok és az emberek fogékonysága között is. A fejlődésben elmaradt országokban a hiányos táplálkozás, a rossz szociális viszonyok, a hiányos egészségügyi ellátás, a védőoltások hiánya miatt jelenleg is sok millió ember, elsősorban gyermek hal meg fertőző betegségekben. Jó lakás-, táplálkozási és ruházkodási viszonyok az általános ellenálló képességet növelik. Tervszerűen végrehajtott tömeges védőoltásokkal pedig számos fertőző betegséggel szemben lehet a lakosság fajlagos védettségét megfelelően biztosítani. Hazánkban igen széles körben alkalmazzák a védőoltásokat, amelyek teljesen ingyenesek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás